Головна » 2010 » Июнь » 25 » В іранській Долині асасинів знайшли гігантський резервуар для води
16:13
В іранській Долині асасинів знайшли гігантський резервуар для води
Аламут, асассини, іранська долина, резервуар для води     Іранські археологи, що працюють в Долині асасинів на північному заході країни, виявили в руїнах замку Аламут декілька складських приміщень і резервуарів для води, повідомляє іранський телеканал Press TV.

Найбільший резервуар для дощової та талої води має довжину більше 11 метрів, ширину - 4 метри і глибину - близько 4 метрів. У глибині скелі, на якій стоїть Аламут, знайдено також декілька складських і житлових приміщень, деякі з них - з печами або вогнищами.

Потужна гірська фортеця Аламут була з XI по XIII століття однією з головних твердинь хашішінів (асасинів) - мусульманської секти, за якої в Середні століття закріпилася репутація таємної організації безжалісних убивць (звідси слово assassin, що увійшло у багато європейських мов у значенні "найманий убивця") і могутніх чаклунів. Хашішінскіе фортеці в горах іранського Азербайджану і Курдистану славилися своєю неприступністю. При цьому для дослідників до цих пір залишається загадкою, яким чином вони отримували воду та провіант у достатніх кількостях, щоб витримувати тривалі облоги, враховуючи, що в Аламуте під час війни могли ховатися кілька тисяч чоловік.

Існують припущення, що хашішіни споруджували хитромудрі водопостачання, по яких вода доставлялася в Аламут з навколишніх гір. Проте ніяких слідів до цих пір не знайдено.

Своєю похмурою репутацією хашішіни зобов'язані головним чином засновнику своєї держави, нині відомого як Долина асасинів, шейхові Хасану ібн Сабаху на прізвисько Старець гори. Будучи проповідником войовничого ісмаїлізму (відгалуження шиїтського ісламу), він ввів у своїй державі виключно суворі закони і примусив всіх підданих до суворої аскези. Він же вважається одним з перших розробників теорії індивідуального терору: його послідовники, що вміли виключно майстерно ховатися і розчинятися в натовпі, вистежували і вбивали супротивників ісмаїлітів, в тому числі дуже високопоставлених.

За поширеною легендою, яка не має прямих документальних підтверджень, під час проповідей ібн Саббаха його послідовники курили гашиш і живо уявляли описуваний старцем рай.

Ісмаїлітський держава в Долині асасинів, засноване ібн-Саббаха на рубежі XI-XII століть, було розгромлено в середині XIII століття монголами Хулагу-хана (Аламут був узятий ними у 1256 році) і добитий мамлюки султана Бейбарса II.

Джерело: http://www.lenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1321 | Додав: wiktor | Теги: Аламут, іранська долина, резервуар для води, асассини | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar