Головна » 2010 » Октябрь » 14 » Вартість послуг природи людям оцінена в мільйони доларів
23:44
Вартість послуг природи людям оцінена в мільйони доларів
         Інтернаціональна група екологічних економістів, вперше оцінила грошову вартість екосистем планети

За їхніми словами, цифри показують, що зберігати природу має сенс вже з одних лише економічних причин. Наприклад, з'ясувалося, що охорона і підсадка мангрових заростей на болотах у В'єтнамі буде обходитися в 1,1 млн. дол на рік, але тим самим можна буде економити в сім разів більше на змісті гребель, повідомляє Компьюлента.

Вчені просто підрахували вартість послуг, які біоми надають людству. Лідером за цим показником визнані коралові рифи: 1,2 млн. дол з гектара на рік, в основному завдяки туризму. Більш того, зменшуючи силу екстремальних явищ (наприклад, штормів), кожен гектар рифів економить ще 34 тис. дол на рік.

Навіть скромні савани, що захищають водні ресурси і накопичують вуглець, коштують тисячі доларів за гектар. Тим часом кожен гектар прибережних водно-болотних угідь очищає брудну воду на 120 тис. дол рік.

Втім, у доповіді чесно вказується, що вартість багатьох «екосистемних послуг» як і раніше важко оцінити. Вченим поки складно чітко визначити значення лісів для фільтрації повітря, лугів - для запилення і тропічних лісів - для регулювання клімату. Багато екосистеми також відіграють важливу роль у кругообігу води, формуванні грунтів та інших життєво важливих функціях, які, може бути, навіть слід визнати безцінними.

Тому економісти вирішили не розраховувати єдиний глобальний показник для всієї планети. Втім, якщо грубо підсумувати вартість усіх біомів, вийде цифра в половину трильйона доларів. Вона може здатися заниженою, адже обсяг світової економіки, яка багато в чому залежить від біологічних ресурсів, оцінюється в 70 трлн. Долл.

«А справа в тому, що захист навколишнього середовища слід розглядати як інвестиції, а не вартість», - пояснює Рудольф де Гроот з Університету Вагенінген (Нідерланди), один з провідних авторів дослідження.

Робота над доповіддю почалася в 2007 році на саміті «Великої вісімки» у Німеччині. Завершено поки тільки перша частина під назвою «Економіка екосистем та біорізноманіття: екологічні та економічні основи». Вона буде представлена на конференції ООН з біорізноманіття в Нагої (Японія), яка розпочнеться 18 жовтня.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1438 | Додав: wiktor | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar