Головна » 2010 » Ноябрь » 6 » Відновлення лісів Вірменії
17:05
Відновлення лісів Вірменії
Зміна клімату в Вірменії, відновлення лісу, кліматична програма      Проблема зміни клімату сьогодні надзвичайно актуальна. Дані метеорологічних спостережень свідчать про те, що за останні 100 років середня температура поверхні Землі зросла на 0,7 градуси, з них на 0,5 - за останні 50 років. А 11 з останніх 12 років були найспекотнішими за весь інструментальний період метеорологічних спостережень.

Наслідки кліматичних змін проявляються в посиленні мінливості погоди (сильні морози, що змінюються різкими відлигами зимою, зростання числа надзвичайно спекотних днів влітку), в збільшенні частоти та інтенсивності екстремальних погодних явищ (штормів, ураганів, повеней, посух), посилення нерівномірності випадання опадів, а також таких процесів, як танення льодовиків і вічна мерзлота, підйом рівня океану і т.п. Наслідки кліматичних змін виявляються повсюдно (аномально спекотне літо в Росії, катастрофічні зливи і повені в Азії і Європі, урагани в США).

Зміна клімату в Вірменії

Розрахунки вчених показують, що в 2100 році у Вірменії середня температура повітря підвищиться на 1,7 градуса, опади скоротяться приблизно на 10%. Що призведе до збільшення масштабів опустелювання на 33%, скорочення чисельності ссавців на 28-33%, урожайності - на 8-14%. Зокрема, альпійські зони скоротяться на 22%, а межі ландшафтних поясів просунуться вгору на 100-150 метрів. Річний стік річок республіки скоротиться на 15%, а випаровуваність Севана підвищиться на 13-14%. За оцінками фахівців, глобальне потепління позначиться негативно і на здоров'я населення, зокрема, збільшиться кількість серцево-судинних захворювань.

Крім того, вже зараз у республіці спостерігаються окремі погодні аномалії. Серед них низька температура в Араратській долині в грудні 2002 року (до - 32С) і висока температура в липні 2006 року і в поточному році. Якщо раніше подібні погодні аномалії тривали не більше одного дня, в останні роки вони утримуються кілька тижнів.

Вирішувати завдання з мінімізації негативного впливу прогнозованих кліматичних змін необхідно не тільки на глобальному, але також на національному, регіональному та місцевому рівні при спільних зусиллях уряду, бізнесу, науки та громадськості.

Кліматичні програми

Багато країн вже розробляють національні і регіональні кліматичні програми, спрямовані як на зниження викидів парникових газів, так і на адаптацію до несприятливих наслідків кліматичних змін, які передбачають активне залучення до їх реалізацію всіх зацікавлених сторін. У Вірменії проводиться декілька програм з пом'якшення наслідків зміни клімату шляхом відновлення лісових ландшафтів. Подібна програма UNDP / GEF «Адаптація гірських і лісових екосистем до кліматичних змін» здійснюється в сюникский області. Фінансує її Глобальний екологічний фонд (GEF), а виконує Міністерство охорони природи спільно з вірменським представництвом UNDP. Загальна вартість програми - 900 тис. доларів США, тривалість - три роки.

    Гірські ліси Сюніка, які складають 23% (80 тис. га) лісів країни, найбільш уразливі до кліматичних змін. Дослідження останніх трьох десятків років показують, що в Сюніку (Горісскій, Мегринський, Капанскій райони) опади скоротилися на 9%, а середньорічна температура підвищилася на 0,7 градуса. У Мегринська районі кількість опадів у червні скоротилося на 60%.

З метою відновлення лісів на території сюникский, Капанского, Мегринська лісгоспу була здійснена посадка 70 тис. саджанців. У Лорійської області на території в 530 га було висаджено 1890 тис. саджанців, причому перевага віддавалася таких видів дерев, як сосна, дуб, клен і ясен. Примітно, що для лісопосадок в основному були обрані території, де спостерігається деградація земель.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1479 | Додав: wiktor | Теги: відновлення лісу, кліматична програма, Зміна клімату в Вірменії | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar