Головна » 2012 » Январь » 18 » Виявлено зв'язок між Ла-Ніньєю і пандеміями грипу
09:18
Виявлено зв'язок між Ла-Ніньєю і пандеміями грипу
пандемія, грип, Ла-Нінья, Тихй океан   Джеффрі Шемен з Колумбійського університету (США) і його колеги дійшли висновку, що Ла-Нінья здатна викликати пандемії грипу.
  Вчені виявили, що чотири останні пандемії слідували за Ла-Ніньєю - природним явищем, що характеризується охолодженням поверхні східної частини Тихого океану. З іншого боку, далеко не кожна Ла-Нінья приводила до пандемії, так що до своїх власних висновків автори ставляться обережно. Швидше за все, одних кліматичних явищ недостатньо, тут повинні спрацювати ще кілька чинників.
  Чотири останні пандемії - це «іспанка» 1918 року, азіатський грип 1957-го, гонконгський 1958-го і «свинячий» 2009-го.
   Причина кореляції залишається загадкою. Пандемічні штами виникають, коли два різновиди вірусу грипу зустрічаються в організмі тварини (птахи або свині) і обмінюються генетичним матеріалом. На виході виходить штам, до якого у людини ще немає імунітету. Помічено також, що Ла-Нінья як явище, яке має величезний вплив на погоду всієї планети, змінює маршрути перелітних птахів і час линьки. В результаті в одних і тих же місцях на відпочинок можуть зупинятися види птахів, які в інші роки (коли немає Ла-Ніньї) не зустрічаються, і у вірусів з'являється більш широкий вибір.
  Напередодні пандемії «свинячого грипу» дикі птахи - носії попередника пандемічного штаму могли відвідати селянські господарства і заразити домашню птицю, а та передала вірус свинкам, в організмі яких і утворилася фінальна версія штаму. Подібна низка збігів цілком могла мати місце.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
  Підготовлено за матеріалами Бі-бі-сі.
Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1626 | Додав: wiktor | Теги: Ла-Нінья, Грип, пандемія, Тихй океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar