Головна » 2012 » Январь » 27 » Вчені втратили тепло океанів
19:34
Вчені втратили тепло океанів
 океан, Тихий океан, тепло, Ла-Нінья Про це мало хто знає, але прямо зараз відбувається найбільше пограбування століття. Кожну секунду зникають сотні трильйонів джоулів енергії. Слідчі підозрюють глибини океанів, але довести нічого не можуть.
   Втім, приводу для паніки немає. Нове дослідження натякає на те, що насправді ніякої недостачі немає.
  Тепер по порядку. Як відомо, парникові гази вловлюють тепло, що призводить до глобального потепління. Зазвичай ми зациклюємося на температурних рекордах, встановлених в тих шарах атмосфери, які знаходяться в безпосередній близькості до поверхні планети, але це тільки частина загальної картини. Крім атмосфери є й інші резервуари тепла, і в першу чергу це Світовий океан. Насправді близько 90% енергії, що утримується парниковими газами, потрапляє саме туди.
  У 2000-х рр.. кілька разів реєструвалася Ла-Нінья - холодна фаза Південної осциляції, тобто коливань температури поверхні тропічної частини Тихого океану. Як не дивно, саме в роки Ла-Ніньї кількість енергії, що запасається планетою, збільшувалася швидше, ніж у роки Ель-Ніньї - теплої фази.
  Насправді в цьому немає нічого дивного. Ла-Нінья і Ель-Нінья призводять до відповідних змін хмарності, опадів і шляхів циклонів. Наприклад, Ла-Нінья означає ясне небо в тихоокеанських тропіках і зростання поглинання сонячного випромінювання. Навпаки, теплий Ель-Ніньо збільшує випаровування та створює щільну хмарність.
  Завдяки супутникам виміряти  сонячне випромінювання  сьогодні можна дуже точно. Але відстежити додаткову енергію ми можемо тільки в атмосфері - за допомогою широкої мережі метеостанцій (і супутників теж), а от з океаном все далеко не так просто. До недавнього часу фахівці покладалися на вимірювання температури поверхні океану з кораблів. У 2003 році була введена в дію всесвітня мережа автоматичних інструментів «Арго», що складається сьогодні з трьох тисяч буїв, постійно стежать за температурою в двокілометровій шарі океану. Ось з них-то все і почалося.
  У 2010 році Кевін Тренберт і Джон Фасулло з Національного центру атмосферних досліджень США опублікували в журналі Science статтю про нестиковку даних, що стосуються теплового балансу Землі. З одного боку, супутники ясно показали, що з 2004 по 2008 рік приріст енергії збільшувався, а система «Арго», фіксувала тепло океану, дала інші цифри. Це можна порівняти з ситуацією, коли з вашого банківського рахунку зникає $ 1 000, хоча чеків ви виписали тільки на $ 300.
  Відсутню енергію не вдалося відстежити жодним з доступних науці методів. Може бути, для обивателя це не настільки захоплююча тема, як нейтрино, що летять швидше світла, але для всіх фахівців, що мають відношення до кліматології, вона важливіше. Тренберт і Фасулло припустили, що енергія запасається в тих глибинах Світового океану, до яких у нас поки немає доступу. Моделі і справді показали, що верхня частина океану повинна охолоджуватися в міру відходу тепла на глибину. Одна робота, опублікована в 2011 році, запропонувала альтернативний варіант: невизначеність вимірювань теплозберігання океану настільки висока, що вся проблема - результат експериментальних помилок.
  Важливим джерелом цієї помилки як раз міг стати перехід від суднових вимірювань до датчиків «Арго»: нові інструменти працюють по-іншому, змінився розподіл точок вимірювання, їх щільність змінювалася, оскільки розгортання системи відбувалося поступово, - звідси невизначеність, що не піддається оцінці.
  Тому нове дослідження скористалося іншими джерелами даних для розрахунку теплозберігання океану. Головний висновок полягає в тому, що невизначеність протягом перехідного періоду розгортання «Арго» і справді була досить великою. Але насправді, відзначають автори, різниця між кількістю тепла в океані і підсумковим тепло-енергетичним балансом Землі не настільки вже велика - її не можна назвати статистично значущою, вона добре вкладається в межі невизначеності. Це говорить про те, що відсутня енергія не пропала без вісті.
  Принаймні одне залишається ясним, як не рахуй: Земля неухильно накопичує енергію. У 2001-2010 рр.. кількість енергії, отриманої планетою, перевищила вихідний обсяг у середньому на 0,5 Вт / м ².
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications.
   Підготовлено за матеріалами Ars Technica.
Фото: www.tetis.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2236 | Додав: wiktor | Теги: Ла-Нінья, Океан, Тихий океан, тепло | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar