Головна » 2011 » Декабрь » 17 » Використання яких ялинок завдає більшої шкоди довкіллю?
09:51
Використання яких ялинок завдає більшої шкоди довкіллю?
Різдво, Новий рік, екологія, ялинка   Першим симптомом передноворічної лихоманки є «трупи» ялин-гігантів, які можна побачити на площах. Мине кілька днів – і вони вже гордовито стоятимуть, прикрашені вогниками й іграшками, не викликаючи потойбічних асоціацій, аж допоки мертві дерева не валятимуться купами на смітниках  
   Різдвяна ялинка, як і саме Різдво, є спадком поганських звичаїв і свят, коли пращури вшановували вічнозелене дерево, міфологічне древо життя (слов’яни, щоправда, навпаки на Коляду – нинішнє католицьке Різдво – вбирали і прикрашали мертвий сухостій, який називався «Бадняк» і після урочистого частування кутею його спалювали). За раннього християнства в українських селах різдвяним символом слугував житній Дідух. За легендами, так би мовити, моду на різдвяну ялинку започаткував німецький реформатор Мартін Лютер, що першим приніс деревце додому та прикрасив його свічками. Ялинка новорічна стала черговим витком еволюції ялинки різдвяної в атеїстичному совдепівському суспільстві. І, хоч матеріалістичні погляди тієї епохи віджили своє, живе дерево досі лишається невід’ємним символом свята.

Лісові «перукарі»

Проте свято це обходиться лісам аж надто дорого. Зелені зони зникають щороку із геометричною прогресією. На сьогодні Україна поступається лісистістю більшості країн Європи (втричі – крихітній Латвії, вдвічі – Німеччині, Чехії, Франції та Італії – показники насправді карикатурні з огляду на площу країн). Український відсоток лісів становить всього-на-всього 15% загальної території, близько 5 тис. га, тоді як у більшості країн ЄС (де давно перевагу віддають штучним деревцям) – 30%. До браконьєрства традиційного, що триває цілий рік (переважно у Карпатах), додається передноворічний бум. Лише на Дніпропетровщині на стихійних базарах щороку збувають понад 50 тис. нелегально зрубаних деревець. При цьому, лише на одному з ринків торік непроданими лишилися майже 10 тис. ялин. За словами представника Національного екологічного центру України Олександра Соколенка, загальну статистику всіх постраждалих дерев зробити неможливо, оскільки немає легального обчислення тих ялинок, що є у продажу. Нелегально продається понад половина дерев, переконаний еколог. «Всі живі дерева, які йдуть на продаж, ростуть у лісах, – каже Олександр. – Тобто в будь-якому разі, вирубуючи ці дерева, ми знищуємо ліс. Деревам, які продають, п’ять – сім років. Буває, зрубають 50-річне дерево, щоб лише відпиляти верхівку. Але навіть якщо йдеться про вирубування молодих насаджень, ми втрачаємо шести- чи семирічний ліс. Щоби він виріс знову, має пройти така сама кількість років. А це кисень, це фітонциди… І промислові, і нелегальні рубки шкодять лісу однаково». Варто нагадати, що один гектар лісу виробляє 30 тонн кисню на рік. Як коментує на радіо «Свобода» головний лісник дніпропетровського лісгоспу Володимир Приходько, максимальний штраф за вирубування дерев становить 170 грн, а щоб виростити одну ялинку, треба не менше 800 грн.

Промисловою рубкою дерев займаються лісники. Ялинки, зрубані «офіційно», мають на зрубах відповідні печатки, за них сплачений податок, вони задокументовані. Облави ж на нелегалів малоефективні. Та й штрафи невеликі. «Це якщо людину в лісі затримує міліція.., – говорить Соколенко. – Але міліції в лісі не буває! У нас і в місті її немає, а в лісі й поготів! Іноді лісники із міліцією проводять рейди. Але уявіть: лісництво має 800 чи 1000 га і там працюють два лісники і два працівники міліцейської служби. Що вони можуть зробити? Якщо когось і впіймають, то випадково. Це приблизно 0,5% загальної кількості нелегальної вирубки. Це якщо йдеться про місто. А якщо взяти до уваги заміські ділянки, то там ситуація значно гірша, там її практично неможливо контролювати».

Мейд ін Чайна

Проте штучні ялинки також не є панацеєю. Деякі екологи стверджують, що шкода від виготовлення (і подальшої утилізації, якої в Україні як такої не передбачено) пластикових дерев значно перевищують збитки від знищеного лісу. Проте останнє видається дещо спекулятивним перебільшенням: з огляду на кількість пластику, що перебуває у щоденному вжитку і постійно викидається на смітник, штучні ялинки (які можуть слугувати понад 20 років!) – крапля в морі. За словами Олександра Соколенка, сегмент штучних ялинок в Україні не є масовим, традиція купувати живі деревця значно переважає. «Всі штучні ялинки походять із Китаю, – каже спеціаліст. – Там жахлива екологічна ситуація. Там, де виготовляють пластмасу, викидають неочищені стоки в моря і річки. Друга проблема штучних ялинок – це їх нелегальне походження. Одні китайські ялинки постачаються офіційно, інші – ні. Більшість тих, що продається, походять бозна звідки. Барвники, якими дерева вкриті, можуть бути отруйними. Поставивши у квартирі таку ялинку, годі й уявити, чим ми дихаємо». Штучні хвойні безпечніше купувати у магазинах, де на них є необхідні документи і ліцензії.

Альтернативами можуть бути ялинки, виготовлені із ПВХ, штучної хвої, що на доторк нагадує гуму, або ж із лавсану – матеріалу, з якого виготовляють «дощик», – намотаного на каркас. Така ялинка безпечна і для людини, і для довкілля, проте має сумнівну естетичну цінність – зовні дерево більше нагадує йоршик...

Що ж тоді робити, щоби не завдати шкоди лісам, водам і повітрю знищенням живих дерев, а також собі і своїм рідним встановленням сумнівних китайських ялин, та не втратити при цьому головного атрибута свята? Це можуть бути ялинкові букети, скомпоновані із дрібного гілля, намотаного на каркас. Живі ялинки, що продаються буцімто в горщиках для подальшого висадження у природне середовище, також нерідко виявляються спекуляцією: по-перше, коренева система маленької ялинки сягає таких розмірів, що навряд вмістилися би у компактне відерце, по-друге, зазвичай висаджують деревця у зовсім невідповідний їхнім потребам ґрунт, то ж після вони пересадки гинуть, мало чим відрізняючись від дерев зрубаних. Натомість наразі малопоширеною є практика ялинок напрокат, які надають спеціальні розсадники, де дерева вирощують за всіма нормами. Після свят ялинку повертають назад. Наразі таку традицію найактивніше поширює Одеса. Крім того, є спеціально виведений сорт «домашніх» хвойних – дерева примхливі, проте напрочуд оригінальні і можуть жити у квартирі без подальших пересадок.

Для тих, хто не шукає легких шляхів і маже пофантазувати, є безліч рецептів виготовлення святкових дерев власноруч. Торік, скажімо, моду на хенд-мейд ялинки підтримав фестиваль відповідної тематики, що відбувся в Українському домі. В мережі можна знайти відеоуроки та майстер-класи для любителів креативу.

Пошук меншого зла, чи то пак компромісу, може виявитись не таким утопічним, як здається на перший погляд. І несподівано цікавим. А результат – ситі вовки і цілі вівці. І, звичайно ж, свято в найкращих традиціях.

Рецепти ялинок «домашнього приготування»:

І.Вам знадобляться: шишки, аерозоль з фарбою, одноразові рукавички, пензлик, ватман або картон, клей «Момент» і, за бажанням, прикраси на ялинку.

1. Для початку зберіть все необхідне. Шишки ви знайдете в будь-якому парку чи гаю, де є хвойні дерева. Вибирайте шишки різних розмірів, щоб ялинка виглядала більш живою. Наберіть цілий пакет, а вдома покладіть їх на газету або папір, потім за допомогою пензлика обтрусіть їх від сміття.
Фарбу в балончику можна придбати в будь-якому будівельному магазині або в магазині товарів для творчості. Ви можете використовувати для ялинки аерозоль золотого або срібного кольору.

2. Наступний крок: треба пофарбувати шишки за допомогою аерозолю. Найкраще займатися фарбуванням на вулиці, вставши за напрямком вітру, щоб фарба не потрапила на вас. Використовуйте одноразові рукавички. Сушити шишки теж рекомендується в провітрюваному приміщенні, оскільки запах буде дуже сильним. Можна використовувати для цього балкон або хоча б сходовий майданчик.
Заміною аерозолю може стати лак для нігтів золотого або срібного кольору. Однак для фарбування знадобиться багато лаку, і він має бути достатньо густим.

3. Тепер вам необхідно зробити з картону або ватману конус. Він повинен бути такої висоти, якою ви уявляєте свою ялинку. Просто поверніть аркуш паперу і закріпіть його за допомогою клею або скотчу. Низ обріжте так, щоб конус можна було поставити на тверду рівну поверхню.

4. Сухі шишки приклеюйте до конуса за допомогою «Моменту». Для початку зробіть нижній ряд шишок і так продовжуйте, просуваючись до самого верху. Спочатку потрібно клеїти шишки великих розмірів. Потім, якщо у вас виявляться невеликі просвіти (між шишками буде видно конус), закріпіть у цих місцях маленькі шишки чи жолуді.
Ось ялинка і готова! А тепер, за вашим бажанням, можна залишити її в такому вигляді або прикрасити. Насправді така ялинка вже виглядає цілком святково.
Для тих, хто звик бачити символ Нового року в наряді, зробимо останній штрих – прикраси.

5. Для прикрас ви можете використовувати все, що спаде на думку. Можна обмежитися традиційними іграшками: кульками, дощиком і гірляндами. А можна скористатися підручними матеріалами.

Наприклад, прикрасьте ялинку цукерками у блискучих фантиках. Оберніть харчовою фольгою або розфарбуйте лаком для нігтів котушки від ниток, кришки від пляшок, цвяшки, монетки тощо Повісьте на ялинку маленькі сувенірчики, кіндер-сюрпризи і намиста. Приклейте на картон шматочки листівок у формі кульок або квадратиків. Творіть і фантазуйте!

І, звісно, покладіть навколо ялинки вату або білу тканину (наприклад, шовк). Що за Новий рік без снігу? Можна також розташувати поруч фігурки символів року, що наступає.
Фото: kaputik.net
Джерело: http://proeco.visti.net
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3835 | Додав: wiktor | Теги: екологія, Різдво, Ялинка, новий рік | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 Тарас • 23:28, 23.12.2011
Ялинка на новий рік і на Різдво має бути - це святковий настрій. Доки вони є в природі їх ставитимуть. Не в економії справа, а в безгосподарності і лінивості державних органів які не можуть впорядкувати процес і пропонують один вихід - заборонити.

Кисень виробляють не тільки ялинки. На їх місці виростає інша зелень, виробляюча кисень. Чи на місці їх викидання після згнивання і переходу їх в добриво. В природі все йде по колу. Питання чи вміємо ми користуватись.

Найгірше що може статись з ялинками- це зменшення їх кількості до дефіциту. Але покищо воно нам не загрожує. Браконьєрствують ялинково тільки в придорожніх лісових насадженнях, а далі скільки хоч нечищеного від молодих ялинкових насаджень лісу.
ComForm">
avatar