Головна » 2010 » Апрель » 13 » Встановлено офіційну висоту Евересту
07:38
Встановлено офіційну висоту Евересту
  Непал і Китай завершили довгий спір про висоту Евересту (Джомолунгми), повідомляє агентство Reuters. У результаті переговорів у непальської столиці Катманду представники Китаю погодилися з тим, що офіційна висота Евересту фіксується на позначці 8848 м над рівнем моря. А Непал, у свою чергу, прийняв китайську заяву про те, що висота твердої породи становить 8844 м.
  Точна висота Евересту до цих пір залишалася спірною. З 1954 року офіційно вважалося, що висота гори складає 8848 м. Проте китайські альпіністи і дослідники в травні 2005 року прийшли до висновку, що пік Джомолунгми нижче на 3,7 м, тобто його висота становить 8844,43 м з межею похибки 0, 21 м.
 Існує і третя думка. У 1999 році фахівці з Національного географічного товариства (National Geographic Society) і Бостонського наукового музею, США, використовуючи супутникові технології, прийшли до висновку, що висота піку зі сніжною шапкою становить 8850 м. Непал ж не визнав офіційно цю цифру і наполягав на показнику 8848 м.
   Понад 4 тис. людей підкорили найвищу вершину світу, після того як 29 травня 1953 новозеландець Едмунд Хілларі (Edmund Hillary) і його провідник шерпа Тензінг Норгай (Tenzing Norgay) зробили перший зареєстрований підйом на Еверест. Деякі історики альпінізму стверджують, що Еверест був підкорений вперше за три десятиліття до Хілларі загиблим в горах британським скелелазом  Джорджем Меллорі (George Mallory).
  В даний час сходження на Еверест стало популярним туристичним маршрутом, який може пройти майже будь-який бажаючий. Крім того, Китай веде будівництво автомобільного шосе до гори Еверест, яке буде доходити до базового табору Евересту, розташованого на висоті 5200 м над рівнем моря. Таким чином, Еверест стане доступний ще більшій кількості туристів.
  Потік бажаючих потрапити до найвищої вершини світу такий великий, що сміття, що залишається від них на схилах гори, перетворився на велику проблему. Еверест зараз називають «найбільш високогірним звалищем у світі». Іноземні і непальські альпіністи звикли смітити не тільки на підходах до гори. Крім банок і пляшок, вони скидають зі схилів порожні кисневі балони, мотузки, зламані сходи. У результаті дорога від села Лукла (Lukla) до основного табору на горі виявилася просто завалена відходами.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2868 | Додав: wiktor | Теги: офіційна висота Джомолунгми, гора Еверест | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar