Головна » 2010 » Июнь » 1 » З'ясували секрет міцності Великої Китайської стіни
23:13
З'ясували секрет міцності Великої Китайської стіни
  Хіміки встановили, що до складу розчину, що скріплюють кам'яні блоки споруди, входила клейка рисова каша.

За словами професора університету провінції Чжецзян, робітники, що будували Велику китайську стіну під час правління династії Мін, близько 600 років тому, готували розчин для скріплення блоків з вареного рису і гашеного вапна - стандартного компонента будівельних сумішей. Використання рисової каші було для того часу досить прогресивним і новаторським кроком.

"Секрет розчину для будівництва Великої китайської стіни полягає в особливому поєднанні органічних і неорганічних речовин, що поєдналися в складі суміші. Амілопектин з рису і карбонад кальцію з вапна, поєднуючись, дають речовину, що має високу механічну міцність", - пояснив учений. На ділянках ґрунту, куди потрапляли краплі цього розчину, дотепер не можуть прорости рослини.

Примітно, що той рис, з якого варився "клейстер" для Великої стіни, китайські робітники також вживали в їжу. Професор університету провінції Чжецзян зазначив, що клейка рисова каша використовувалася не тільки для зведення стіни, але і для будівництва гробниць і храмових комплексів часів династії Мін.

Джерело: http://tsn.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1788 | Додав: wiktor | Теги: рис, Велика Китайська стіна, секрет міцності | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar