-->Головна » 2013 » Март » 24

Жителі Токіо перемістилися в парки, щоб помилуватися на сакуру

   Жителі японської столиці перемістилися в міські парки, щоб насолодитися останніми днями цвітіння сакури. По головній алеї одного з найвідоміших токійських парків Уено людський потік рухається дуже повільно, швидше нагадуючи гігантську чергу, чим гуляючих. Вздовж алеї заздалегідь виділені місця для тих, хто воліє мил ... Читати далі»

Історія міграції з Африки знову переписується

   Вчені давно мріють розгледіти сліди перших людей сучасного анатомічного типу, що зважилися залишити Африку. І це не випадково, адже той результат зіграв дуже важливу роль у людській еволюції.
  За новим генетичним даними, які в черговий раз змушують переписувати підручники, легендарна подорож почалася менше 95 тис. років тому. Можливо навіть, що це сталося зовсім недавно - 62 тис. років тому.
  Цей той рідкісний випадок, коли генетичний аналіз збігається з даними археології, тобто з датуваннями відповідних скам'янілостей і знарядь праці. Тим самим нове дослідження суперечить попереднім генетичним дослідженням.
  Подібні штудії пов'язані з визначенням швидкості мутацій у геномі сьогоднішніх людей шляхом підрахунку числа нових мутацій, що виникають у ядерній ДНК новонародженої дитини в порівнянні з його батьками. Число мутацій на покоління необхідне для тонкої настройки молекулярного хронометра, без якого не вийде надійно датувати ключові події в еволюції людства. Попередні спроби налаштувати цей годинник приводили, як правило, до того, що важливі дати (наприклад, поділ предків людини і шимпанзе) відкидалися назад у часі. Одна група вчених навіть дійшла висновку, що міграція з Африки відбулася найпізніше 80 тис., а найраніше - 90-130 тис. років тому.

... Читати далі»