-->Головна » 2013 » Сентябрь » 21

Під Північною Америкою знайшли « шрам »

 Мільйони років тому рухалася на захід Північно - Американська плита літосфери, яка пройшла над стовпом гарячого матеріалу , що піднімався з земних надр і опалив її нижню частину. Зараз плюм знаходиться під Атлантичним океаном , але залишкове тепло як і раніше відображається на сейсмічних хвилях , що розповсюджуються по континенту .
  Коли подібні мантійні струмені опиняються під тонкою океанічною корою , вони часто пробивають її і створюють вулкани : досить згадати Гавайські острови . Але більш стару , холодну і товсту континентальну кору проломити набагато важче , каже геофізик Жішен Чу з Інституту геодезії і геофізики в Ухані (КНР). Єдина ознака , що вказує на давні шляхи « гарячих точок » на землі , - це кімберліти , вулканічні і іноді алмазоносні породи , що позначають місця давніх глибинних вивержень.

... Читати далі»

Камчатський глибокий землетрус виявився найпотужнішим в історії

 Сейсмологи з Каліфорнійського університету встановили , що землетрус магнітудою 8,3 в Охотському морі, що сталося 24 травня цього року , було найпотужнішим серед усіх відомих глибоких землетрусів. Дослідження опубліковане в журналі Science , його короткий зміст можна прочитати на сайті університету .
  Вчені встановили , що Гіпоцентр сейсмічної активності знаходився на глибині 609 кілометрів під шельфом Охотського моря. Землетрус , таким чином , безперечно слід віднести до слабо вивченого класу глибоких , хоча за швидкістю руху розлому та деяким іншим ознакою воно «дуже схоже на поверхневі землетруси ».

... Читати далі»