Головна » 2013 » Сентябрь » 21 » Камчатський глибокий землетрус виявився найпотужнішим в історії
11:14
Камчатський глибокий землетрус виявився найпотужнішим в історії
 Сейсмологи з Каліфорнійського університету встановили , що землетрус магнітудою 8,3 в Охотському морі, що сталося 24 травня цього року , було найпотужнішим серед усіх відомих глибоких землетрусів. Дослідження опубліковане в журналі Science , його короткий зміст можна прочитати на сайті університету .
  Вчені встановили , що Гіпоцентр сейсмічної активності знаходився на глибині 609 кілометрів під шельфом Охотського моря. Землетрус , таким чином , безперечно слід віднести до слабо вивченого класу глибоких , хоча за швидкістю руху розлому та деяким іншим ознакою воно «дуже схоже на поверхневі землетруси ».


  У ході руху плит утворився розлом довжиною в 180 кілометрів. Швидкість його поширення склала близько 4-4,5 кілометрів на секунду , а самі плити зрушили один щодо одного на відстань від 2 до 10 метрів. Енергія землетрусу оцінюється вченими в 5 × 1017 джоулів , що на 30 відсотків більше , ніж у наступного за потужністю землетрусу в Болівії , який відбувся в 1994 році.

  Глибокі землетруси сильно відрізняються від звичайних поверхневих . Проходячи через товщі земної кори , глибинні поштовхи зазвичай втрачають енергію і не призводять до значних пошкоджень на поверхні, чим забезпечується Личная безопасность громадян. Про причини їх виникнення зараз відомо дуже мало. За словами Рубена Татевосян , головного наукового співробітника Інституту фізики Землі РАН , « механізм " глибоких " землетрусів - це справа темна і мало зрозуміла , але те , що вони виникають , - це факт ».

   За однією з гіпотез , в ході глибоких землетрусів має місце фазовий перехід між мінералами в земній корі. Лабораторне моделювання цього процесу , яке було опубліковано в тому ж номері Science , що і аналіз Охотського землетрусу , побічно підтверджує цю гіпотезу: в ході фазового переходу в олівіні виникають характерні для глибоких землетрусів акустичні хвилі.


 


Фото: L. Ye and T. Lay, map by Ye et al., Science
Джерело: http://lenta.ru/news/2013/09/20/okhotskquake/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2884 | Додав: wiktor | Теги: камчатка, Далекий Схід, Охотське море, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar