Головна » 2013 » Сентябрь » 21 » Під Північною Америкою знайшли « шрам »
11:35
Під Північною Америкою знайшли « шрам »
 Мільйони років тому рухалася на захід Північно - Американська плита літосфери, яка пройшла над стовпом гарячого матеріалу , що піднімався з земних надр і опалив її нижню частину. Зараз плюм знаходиться під Атлантичним океаном , але залишкове тепло як і раніше відображається на сейсмічних хвилях , що розповсюджуються по континенту .
  Коли подібні мантійні струмені опиняються під тонкою океанічною корою , вони часто пробивають її і створюють вулкани : досить згадати Гавайські острови . Але більш стару , холодну і товсту континентальну кору проломити набагато важче , каже геофізик Жішен Чу з Інституту геодезії і геофізики в Ухані (КНР). Єдина ознака , що вказує на давні шляхи « гарячих точок » на землі , - це кімберліти , вулканічні і іноді алмазоносні породи , що позначають місця давніх глибинних вивержень.


Але пан Чу і його колеги здогадалися про те , який шлях під східною частиною Північної Америки проробила «гаряча точка » , за іншими ознаками , а саме за швидкістю сейсмічних хвиль , які сповільнюються в більш теплому середовищі . Дані отримані десятками сейсмометрів , що входять в мережу USArray , причому більшість показників зібрано вздовж ділянки , що простягнулася від Луїзіани до Вісконсіна , під час землетрусу магнітудою 5,6 , яки трусив центральну Віргінію 23 серпня 2011 .

Аналіз даних свідчить про те , що сейсмічні хвилі , що йшли на захід від епіцентру у Віргінії до Міссурі , досягли сейсмометрів пізніше і володіли меншою інтенсивністю , ніж очікувалося. Загасання коливань припускає наявність широкої смуги теплих порід в 200 км під Кентуккі , що приблизно відповідає глибині залягання нижньої поверхні плити літосфери . Сейсмічні хвилі на північ і південь від цієї смуги прибули вчасно або навіть трохи раніше наміченого терміну.

Сейсмометри на північний схід від епіцентру у Віргінії теж виявили повільні , погашені сейсмічні хвилі , тобто в тому напрямку знаходиться ще один слід, залишений глибинним джерелом підвищеної теплової енергії, для визначення якого можна garrett ace 250 купить. Дослідники припускають , що « шрам » на дні континенту йде на схід - південний схід від центру Міссурі ( 90 млн років тому) у східний Кентуккі (близько 70 млн ) , згинається на північний схід до Массачусетсу (50-60 млн ) , а потім повертає на схід і йде геть від берега. Кімберлітовое родовище в східному Кентуккі , вік якого оцінюється приблизно в 75 млн років , підтверджує гіпотезу китайських вчених .

Факти , що підкріплюють наявність цього шляху , цікаві, але непрямі , вважає геолог Рендел Кокс з Мемфісу  ( США ) . «Я намагаюся не робити поспішних висновків , але є і альтернативні пояснення уповільнення сейсмічних хвиль під Кентуккі і по лінії Віргінія - Массачусетс » , - підкреслює фахівець.

Сейсмічні коливання можуть розсіюватися матеріалом, що знаходиться глибоко всередині або нижче земної кори - наприклад , в зонах деформації гірських порід , де одна плита літосфери стикається з іншою. Даних після одного землетрусу недостатньо , щоб скласти докладну підземну карту східної частини Сполучених Штатів.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience .

Підготовлено за матеріалами Nature News.


 


Фото: Nature
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/geologiya/10009015/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2512 | Додав: wiktor | Теги: сейсмічні хвилі, Вірджинія, США, шрам, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar