-->Головна » 2015 » Апрель » 08

На Сонці є свої пори року

Вчені США виявили на Сонці дворічний цикл активності, який раніше не був відомий. Він пов'язаний з виходом з глибини потужних магнітних полів на поверхню нашого світила. При накладенні двох циклів (одинадцятирічного і дворічного) виникають найбільш небезпечні для нашої планети сонячні збурення.

Дворічні циклічні явища відбуваються з причини виходу кільцеподібних магнітних полів на сонячну поверхню крізь такоклин - це тонка межа між двома зонами (конвективною та радіаційною). На Сонці виникають зони турбулентності, які викликають сонячні спалахи, а також коронарні викиди маси. ... Читати далі»

У лісах Південної Америки були знайдені мініатюрні «дракончики»

Три види деревних мініатюрних ящірок-еналоідесів, що мають зовнішню схожість з міфічними вогнедишними рептиліями, були виявлені в гірських лісах Південної Америки, йдеться в статті журналу Zookeys.

Один вид «драконів» був названий на честь місця, де були виявлені рептилії - Альто-Тамбо (Enyalioides altotambo). У назві другого згадуються грубі лусочки, що покривають тіло (Enyalioides anisolepis), третій вид був названий на честь спонсора експедиції Софії Ротшильд (Enyalioides sophiarothschildae).

За словами дослідника Омара Торреса-Карвахал з Католицького університету Еквадору в Кіто, що вивчає еналоідесів з 2006 року, видове різноманіття ящірок за останні 9 років збільшилося з 7 до 15 різновидів. Виявлені рептилії були в ході тривалої експедиції у високогірних Андах зовсім випадково. Видову приналежність біологи визначили пізніше, порівнявши структуру ДНК, особливості лусочок з даними, отриманими при вивченні вже відомих видів ящірок. ... Читати далі»