Головна » 2015 » Апрель » 8 » На Сонці є свої пори року
11:36
На Сонці є свої пори року

Вчені США виявили на Сонці дворічний цикл активності, який раніше не був відомий. Він пов'язаний з виходом з глибини потужних магнітних полів на поверхню нашого світила. При накладенні двох циклів (одинадцятирічного і дворічного) виникають найбільш небезпечні для нашої планети сонячні збурення.

Дворічні циклічні явища відбуваються з причини виходу кільцеподібних магнітних полів на сонячну поверхню крізь такоклин - це тонка межа між двома зонами (конвективною та радіаційною). На Сонці виникають зони турбулентності, які викликають сонячні спалахи, а також коронарні викиди маси.

Астрономи з'ясували, що зони інтенсивної активності можуть виникнути на північній і південній півкулі світила. Активність наростає протягом 11 місяців. У наступні 11 місяців вона знижується. Це явище схоже на зміну пір року на Землі.

Дослідники сподіваються, що їх відкриття допоможе в покращенні прогнозів геомагнітних бур на нашій планеті, які викликають порушення якості зв'язку, неполадки в роботі систем навігації космічних кораблів, аварії в енергетичних системах та погіршення самопочуття людей. Такі прогнози може забезпечити система супутників на навколосонячній орбіті, подібної угрупованню метеорологічних супутників на орбіті Землі.

Фото: tsn.ua
Джерело: http://novostiua.net/techniks/67034-na-solnce-est-svoi-vremena-goda.html
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2739 | Додав: wiktor | Теги: сонце, Сонячний, рік, пори, Активність, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar