Головна » 2010 » Июнь » 19 » 3 мільйони років одне й те ж саме
17:17
3 мільйони років одне й те ж саме
динаміка температури, геологічний час, тропічні моря      Група американських і китайських вчених під керівництвом професора Тімоті Герберта (Timothy Herbert) з університету Брауна (Brown University) на Род Айленді (Rhode Island), США, стверджує, що поведінка температур в Північній півкулі і в районі екватора слідує  одному зразку ось уже майже 3 мільйони років і, ймовірно, це в значній мірі обумовлено рівнем CO ². Дослідження показує наявність свого роду «зворотного зв'язку», стверджують учені. Про це розповідає BBC.

Вчені досліджували товщу грязі, що лежала на дні чотирьох морських тропічних басейнів - Аравійського моря, Південно-Китайського моря, на сході Тихого океану і в районі екватора в Атлантичному океані. Ці відкладення росли протягом мільйонів років з органічних останків рослинного і тваринного походження. Діахронічний аналіз їх хімічного складу може дати безцінні відомості про зміни клімату Землі.

У результаті виявилося, що приблизно 2,7 млн років тому час і ступінь зміни температур у Північній півкулі і в тропіках стала з великою точністю збігатися. Професор Герберт вважає, що кращим механізмом, що дозволяє пояснити цей зв'язок, є глобальний рівень вуглекислого газу. З ним згоден і Керрі Лір (Dr Carrie Lear), фахівець в області палеокліматології з університету Кардіффа, Великобританія: «Дослідження демонструє процес зворотного зв'язку, що підсилює зміни клімату з початку обмерзання Північної півкулі 2,7 млн років тому. Схоже, що потепління в тропіках, викликане високим рівнем CO ², породило ланцюг наслідків, коли в атмосферу стало потрапляти ще більше парникових газів, в тому числі водяної пари, що, у свою чергу, сприяло подальшому підвищенню температури. »Ін Лір вважає, що подібні дослідження є надзвичайно важливими для розуміння клімату Землі в сьогоденні, і, отже, для передбачення майбутніх змін. »

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1503 | Додав: wiktor | Теги: динаміка температури, тропічні моря, геологічний час | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar