Головна » 2011 » Март » 14 » Східна Африка незабаром стане океаном
18:13
Східна Африка незабаром стане океаном
геологічний час, океан, східна Африка, тектоніка, платформа     Британські вчені з'ясували нові подробиці процесу, в результаті якого Східна Африка незабаром - за геологічними, звичайно, мірками - припинить існування.

Поверхня Землі розділена на десять з гаком великих тектонічних плит, які дрейфують, стикаються і викликають геологічні явища, наприклад, землетрусів і вивержень вулканів. Вони приводяться в рух магмою, що піднімається з глибин планети, охолоджується і застигає, формуючи свіжу океанічну кору. Континенти, у свою чергу, складаються з більш старої і легкої кори.

У Східній Африці континентальна кора програє боротьбу за існування. Рано чи пізно вона розірветься, і на її місці стануть плескатися хвилі сусіда Червоного моря і Аденської затоки.

Для геологів Східна Африка - майданчик для безпосередніх спостережень за тектонікою плит. «Це ідеальна природна лабораторія», - відзначає співавтор дослідження Йен Бастоу з Брістольського університету, який разом з Дереком Кейрою з Саутгемптонського університету повторно проаналізував дані 1970-х років, отримані при спостереженні за поширенням в корі вибухових хвиль. По тому, наскільки швидко вони проходять через кору, можна визначити товщину останньої.

Особливий інтерес для фахівців представляє долина Афар на півночі Ефіопії, де земна кора настільки тонка, що більша частина території знаходиться нижче рівня моря. Тут землетрусу і викиди лави відбуваються постійно.

Новий аналіз показав, що ця лава вивергається з-за недавнього розтягування плити. «Причина - у різкому потонченні, - говорить пан Бастоу. - Якщо б воно відбувалося повільно, пояснити такий обсяг лавових потоків було б неможливо ».

Вчені вважають, що їх дослідження є актуальним не тільки для північної Ефіопії, але і для всіх інших місць, де континенти розриваються на частини. Атлантичний океан, наприклад, почав формуватися близько 200 млн років тому, коли розділилися Європа і Північна Америка.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2461 | Додав: wiktor | Теги: східна Африка, Океан, платформа, тектоніка, геологічний час | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar