Головна » 2011 » Февраль » 5 » Амазонія може стати головним джерелом вуглекислого газу
12:57
Амазонія може стати головним джерелом вуглекислого газу
  Найсильніша посуха, що вразила долину Амазонки в 2010 році, виявилася набагато більш згубною того кошмару, який трапився в 2005-му.

Дослідники з Університету Лідса та Лондонської школи економічних і політичних наук (Великобританія), а також їх бразильські колеги, провідні постійний супутниковий моніторинг Амазонії, попереджають, що з найбільшого в світі поглинача вуглекислого газу місцеві ліси можуть перетворитися на його основне джерело.

У 2010 році посуха охопила на 60% більше території, ніж у 2005-му. За оцінками вчених, загиблі дерева віддадуть атмосфері 8500 млн т двоокису вуглецю - більше, ніж Китай, головний забруднювач світу, викинув у 2009-му (7,7 млрд т)! Додайте до цього 1,5 млрд т, які вони повинні були поглинути, якщо б залишилися живі.

І це всього лише наслідки посухи. Лісові пожежі, що посилюються в суху погоду, і вирубка в дослідженні не враховувалися.

Дві найсильніші посухи в Амазонії за шість років - це дуже незвично. Але фахівці не поспішають пов'язувати цей феномен з глобальним потеплінням: природну варіативність погодних умов поки не варто огульно скидати з рахунку. Головною причиною неприємностей-2010 вчені називають підвищення температури Атлантичного океану. У деяких моделях глобального потепління є такий сценарій, але з упевненістю нічого стверджувати не можна.

 
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1756 | Додав: wiktor | Теги: 2010, дилина амазонки, вуглекислий газ, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar