Головна » 2011 » Декабрь » 2 » Атмосфера молодої Землі виявила близьку подібність із сучасною
07:14
Атмосфера молодої Землі виявила близьку подібність із сучасною
геофізика, Земля, атмосфера, Ренселлер, інститут, кисень  Троє геофізиків з Ренселлеровского політехнічного інституту (США) зібрали свідчення того, що атмосфера Землі в кінці катархея, періоду, що завершився через 500 млн років після утворення планети, була багато в чому схожа з сучасною.
  Теорія про те, що первинна атмосфера Землі була різко відновлювальної (містила мало кисню), отримала популярність досить давно, і експериментатори встигли грунтовно вивчити механізми виникнення життя в умовах високого вмісту метану, моноксиду вуглецю, сірководню та аміаку. Ренселлеровская група пропонує зовсім інший варіант газової оболонки з більш звичними для нас компонентами: діоксидом вуглецю, діоксидом сірки, азотом, водою. «На нашу думку, багато вчених, моделюючи зародження життя на Землі, помилялися зі складом газової суміші», - заявляє один з учасників нового дослідження Брюс Уотсон (Bruce Watson).
  У своїй роботі американці відштовхуються від загальноприйнятої гіпотези про формування атмосфери за рахунок видалення газів з магми, що піднімалася до поверхні. «Більшість фахівців погодиться з тим, що дегазація магми була основним джерелом поповнення атмосфери, - говорить г-н Уотсон. - Отже, нам необхідно з'ясувати, які саме з'єднання виділялися розплавами ».
  Вирішити поставлену задачу допоміг циркон - надзвичайно стійкий магматичний мінерал, вік частини зразків якого перевищує 4 млрд років. Щоб встановити ступінь окислення середовища мінералоутворення на древній Землі, визначальну види газів, які потрапляли в атмосферу, автори провели серію лабораторних експериментів з вирощування цирконів із силікатних розплавів з додаванням лантану La, церію Ce і празеодима Pr. Стан окислення при цьому характеризували фугітівность кисню, пов'язаної із співвідношенням Ce4 + / Ce3 + в цирконі.
  Побудувавши деяку калибровочную шкалу, геофізики оцінили фугітівность кисню в розплавах, з яких формувалися природні катархейскіе циркони. За результатами цієї роботи і був зроблений висновок про те, що в атмосферу Землі вже через ~ 200 млн років після її утворення потрапляли H2O, CO2, SO2 і N2.
   Хоча сучасна окислювальна атмосфера і здається нам ідеально підходить для живих організмів, її відновний варіант надає більш широкі можливості для зародження життя, переходу від неорганічних сполук до амінокислот і ДНК. Ймовірно, відкриття, зроблене паном Уотсоном і його колегами, порадує прихильників гіпотези панспермії, перенесення «зародків життя» на Землю з космосу.
  Повна версія звіту опублікована в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами Ренселлеровского політехнічного інституту.
Фото: ecodark.livejournal.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 3292 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, інститут, кисень, Ренселлер, геофізика, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar