Головна » 2011 » Май » 21 » Небо розповість про Землю
08:57
Небо розповість про Землю
 небо, Земля, Фукусіма, атмосфера  Атмосфера над епіцентром землетрусу, що потряс Японії 11 березня 2011 року, змінювалася незвичайні зміни в дні, що передували катастрофі, повідомляє LiveScience.com з посиланням на нове дослідження співробітників університету Чапмана (Chapman University), США.
   Втім, дослідження ще не опубліковано в жодному науковому журналі і не пройшло рецензування у авторитетних учених. Тим не менш, у ньому міститься опис цікавої можливості передбачати землетруси, хоча день, коли вчені зможуть точно прогнозувати підземні поштовхи, настане ще не скоро.
  Слідкувати за небом з метою передбачити землетрус - ідея сама по собі не нова. Теорія, яка в наукових колах носить назву «литосферной-атмосферно-іоносферний сполучний механізм» говорить про те, що відразу перед землетрусом з напруженого розлому виривається багато газу, особливо безбарвного, позбавленого запаху радону. Коли радон потрапляє у верхні шари атмосфери - іоносферу - він забирає у молекул повітря електрони, розділяючи їх на негативно заряджені частинки (вільні електрони) і позитивно заряджені. Ці заряджені частинки, іони, вступають в реакцію з конденсованою водою, в результаті чого виділяється тепло. Це тепло і можуть зафіксувати вчені за допомогою інфрачервоного випромінювання.
  Використовуючи дані супутників, Дімітар Узунов (Dimitar Ouzounov), професор природничих наук в університеті Чапмана і один з авторів роботи, разом з колегами вивчив процеси, що мали місце в автомосфере за кілька днів до японського землетрусу. Дослідники виявили, що концентрація електронів в іоносфері помітно підвищилася за кілька днів до катастрофи. Також підвищилася інтенсивність інфрачервоного випромінювання. 8 березня, за три дні до землетрусу, став самим аномальним вдень, сказав пан Узунов.
    Г-н Узунов співтовариші проаналізували інормацією про більш ніж 100 землетруси в Азії та Тайвані і знайшли схожі кореляції для землетрусів магнітудою понад 5,5 балів, епіцентр яких знаходився на глибині менше 50 км. Команда тепер намагається залучити колег з Японії та інших країн світу для масштабного моніторингу атмосфери.
   Тим не менш, успіх прогнозування землетрусів ще не гарантований. Ніхто ще не передбачав катастрофу, грунтуючись на даних про атмосферу, а безліч інших способів вирахувати день землетрусу, від спостережень за поведінкою тварин до фіксування факту, що підземні води потекли в інший бік, дають абсолютно випадкові результати. Тому вчене співтовариство закликає без зайвої емоційності ставитися до потенціалу нового методу, поки його результативність не буде доведена.
   Незважаючи на скептізім колег, команда пана Узунова планує цього літа зібрати вчених, що займаються проблемами Землі, і дослідників атмосфери на конференцію, в ході якої обговорити виявлені зміни в іоносфері.
   Нагадаємо, що магнітуда землетрусу 11 березня в Японії склала 9,0. Цунамі, висота якого склала 4 м, змило з узбережжя машини та пошкодило будівлі. Хвиля цунамі розійшлася по всьому Тихому океану, досягнувши навіть берегів Америки. Протягом усього березня сейсмологи фіксували підземні поштовхи в зоні землетрусу, проте їх магнітуда не перевищувала 6,0. У результаті підземних поштовхів постраждала АЕС «Фукусіма-1», що викликало в країні серйозний ядерну кризу, що триває до цих пір.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2129 | Додав: wiktor | Теги: Земля, небо, Фукусіма, Атмосфера | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar