Головна » 2014 » Июнь » 20 » Вчені з'ясували, що магнітне поле Землі слабшає
07:52
Вчені з'ясували, що магнітне поле Землі слабшає

   3 супутника Європейського космічного агентства (ESA) точніше, ніж будь-коли, виміряли параметри магнітного поля землі.

Вимірювання показали, що поле слабшає, а магнітні полюси зміщуються, повідомляє РИА Новости з посиланням на німецьке видання Der Spiegel.

Самі по собі зміни стану магнітного поля нашої планети - річ досить звичайна. Наприклад, відомо, що поле змінює напрямок в середньому приблизно раз в 250 тис. років. Однак останнє істотне зрушення магнітних полюсів, так званий перехід Брюнес-Матуяма, стався вже більше 780 тис. років тому - тобто необхідність чергової метаморфози давно назріла.

Магнітне поле захищає нашу атмосферу від "сонячного вітру" - потоку частинок, здатних захоплювати і виносити з собою молекули газової оболонки планети. Вчені підозрюють, що саме таким чином "розгубив" свою атмосферу Марс, який не має магнітного поля. Поле Землі направляє частки з високою енергією уздовж магнітних силових ліній, і це створює для планети своєрідний захисний кокон. При цьому зсув полюсів захист не послаблює.

Проблема, однак, у тому, що за останні 100 років магнітне поле Землі ослабло приблизно на 5%. В області так званої Південної Атлантичної аномалії біля берегів Бразилії ослаблення ще істотніше. Спостереження, проведені трьома європейськими супутниками Alpha, Bravo і Charlie показують, що динаміка ослаблення магнітного поля найбільш висока над всім американським континентом.

Крім того, вимірювання, зроблені супутниками, говорять про те, що Північний магнітний полюс, що знаходиться в Арктичної Канаді (фізики, навпаки, називають його "Південним"), зсувається в бік Сибіру з середньою швидкістю 90 м на день, пише Der Spiegel.

Фото: astrolab.su
Джерело: http://www.yugopolis.ru/news/science/2014/06/20/69425/zemlya-fizika-astrofizika-magnitnye-polya
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2141 | Додав: wiktor | Теги: зміщення, Атмосфера, поле, Магнітний, полюс, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar