Головна » 2010 » Апрель » 13 » До полюсу на повітряній кулі
23:21
До полюсу на повітряній кулі
  Жан-Луї Етьєн (Jean-Louis Etienne) 1946 року народження, французький лікар і дослідник, встановив новий світовий рекорд, пролетівши над Північним полюсом на повітряній кулі, повідомляє НТВ. Етьєн пролетів 3,5 тис. км. Сам політ зайняв шість діб, а підготовка до нього - кілька років.
 Метою польоту став не тільки безпосередньо рекорд, Жан-Луї Етьєн сподівався з його допомогою привернути увагу до проблеми глобального потепління. Крім того, політ дозволив йому зробити деякі наукові дослідження в цій області, а саме заміряти рівень вуглекислого газу в атмосфері. Жан-Луї Етьєн припускав, що посадку він здійснить на Алясці, проте сильний зустрічний вітер змусив мандрівника посадити повітряну кулю в Якутії.
 До речі, за час останньої холодної зими кількість морського льоду, який вкриває Арктику, значно збільшилася. Зараз льодовий покрив досяг рівня, якого вчені не бачили в цей час року протягом майже десяти років. Втім, експерти не вважають, що збільшення кількості льоду можна розцінювати як кінець глобального потепління. Незвично холодні вітри на Північному полюсі також призвели до створення більш холодних повітряних мас на низьких широтах. Так, Великобританія пережила в цьому році найхолоднішу зиму з 1979 року: середні температури в зимові місяці 2010 були на 1,6-2,1 'С нижче норми.
 У середині березня зазвичай зимовий льодовий покрив Арктики досягає піку і починає танути, але цього року його рівень продовжував зростати і в другій половині першого весняного місяця. Нагадаємо, що в 2000-2005 році стан крижаної шапки Північного полюса оцінювалося як стабільний: втрати льоду в теплий сезон відновлювалися під час полярної зими. Однак з 2007 року в Арктиці спостерігалося скорочення крижаного покриву. У 2008 році в деяких областях його товщина складала всього 49 см. Втім, як писав «Навколо світу», існує гіпотеза про те, що Арктика не так давно була вільна від льоду. Команда норвезьких і датських вчених, яка становила карту північного узбережжя Гренландії, прийшла до висновку, що її берегова лінія була сформована хвилями, а не масивами льоду. Це дозволяє припустити, що 6-7 тис. років тому Північний Льодовитий океан знаходився в рідкому стані.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1672 | Додав: wiktor | Теги: повітряна куля, Етьєн, світовий рекорд, північний полюс | Рейтинг: 3.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar