Головна » 2010 » Сентябрь » 29 » Поверхня Землі зміщується до Північного полюса
19:59
Поверхня Землі зміщується до Північного полюса
земна кора, поверхня Землі, Північний полюс        Здвиг водних мас в усьому світі в поєднанні з так званим післяльодовиковим відскоком зміщує поверхню Землі відносно центру мас на 0,88 мм на рік в напрямку Північного полюсу.

Післяльодовиковим відскоком називається реакція твердої кори Землі на відступ льодовиків і  значну втрату своєї маси. Комп'ютерне моделювання показало, що у зв'язку з цим кора повинна рухатися на Північ по відношенню до центру мас планети, повідомляє Компьюлента.

Для того щоб отримати точну інформацію американські та голландські вчені об'єднали гравіметричні дані американо-німецьких супутників GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment, «експеримент з вивчення клімату і гравітаційних збурень») з результатами вимірювань руху поверхні Землі за допомогою GPS, а також моделлю, розробленою Лабораторією реактивного руху НАСА, яка дозволяє оцінювати масу океану над будь-якою точкою на дні.

Керівник наукової групи Сяопін Ву з Лабораторії реактивного руху вважає, що зрушення земної поверхні відбувається в основному за рахунок танення Лаврентійського льодовикового щита, який під час останнього льодовикового періоду покривав практично всю Канаду і частина північних територій Сполучених Штатів.

Нова оцінка значно перевершує попередні показники (0,48 мм на рік). Зрушення, що не перевищує міліметра в рік, не здатний чинити ніякого впливу на життя на Землі. Його відчують тільки супутники, відіб'ється він і на роботі земних центрів управління польотами.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3504 | Додав: wiktor | Теги: північний полюс, земна кора, поверхня Землі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar