Головна » 2010 » Ноябрь » 15 » Еко - ефективні поселення !!!
19:03
Еко - ефективні поселення !!!
       У столиці Карелії Петрозаводську 11 листопада 2010 завершився міжнародний семінар «Еко-ефективні поселення», повідомляє прес-служба уряду республіки. 

Семінар проводила в Петрозаводську робоча група з охорони навколишнього середовища Ради Баренцева Евроарктіческого регіону (СБЕР).

На конференції був представлений робочий план «Еко-ефективні спільноти», учасниками якого в республіці є Олонецький, Медвежьегорський і Пряжинський райони, Петрозаводський і Костомукшскій міські округи. Проект передбачає створення модельних територій з впровадженням енергозберігаючих технологій у житлових будинках, вирішенням проблем утилізації твердих побутових відходів і очищення стічних вод. Терміни реалізації проекту - листопад 2010 року - травень 2011-го.

Тематика конференції стосувалась і загальної екологічної оцінки Карелії, а також екологічного співробітництва північно-західних територій Росії з іншими країнами регіону - Фінляндією, Норвегією, Швецією.

Міністр Карелії з природокористування та екології Сергій Штрахов зазначив у своєму доекладе на конференції, що стан природного середовища в Республіці Карелія в даний час в цілому можна оцінити як стабільний, хоча є локальні негативні з точки зору екології ситуації і процеси.

Серед них забруднення водних об'єктів неочищеними стічними водами, значне зростання викидів від автотранспорту в населених пунктах і уздовж великих дорожніх магістралей, збільшення забруднення відходами виробництва і споживання, стабільно низька якість питної води в 11 районах, де показники нижчі за середні по республіці, недосконала система очистки населених місць.

У 2005-2009 роках викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел зменшилися на 18%, але від автотранспорту - зросли на 96%, що пов'язано із зростанням автопарку.

Основна частина викидів в атмосферу приходиться на промислові центри республіки - Костомукша, Кондопогу, Петрозаводськ, Піткяранта, Сегежа, Надвоіци. 
У республіці в 2009 році утворено 72700 тисяч тонн твердих відходів, з них 72,1 млн тонн відходів 5-го класу небезпеки (практично безпечних), переважно це відходи гірничодобувної промисловості.

Через кризу в 2009 році знизилися платежі підприємств за користування природними ресурсами та поточні витрати на охорону природи.

Одна з основних проблем (характерна не тільки для Карелії) - низькі обсяги інвестицій і фінансування природоохоронної діяльності, вивчення, відновлення та відтворення земельних, лісових і мінеральних ресурсів.

Найбільш ефективним заходом збереження природних комплексів та об'єктів називається створення мережі особливо охоронюваних природних територій.

У 2009 році на території Кемского району, що прилягає до Білого моря, був створений державний природний заказник «Сироватка».

Всього станом на початок 2010 року природно-заповідний фонд Карелії складається з 141 ООПТ загальною площею 803,9 тис. га - 4,5% площі Карелії.

До 2015 року у відповідності зі Схемою територіального планування РК планується створити ще ряд регіональних ООПТ загальною площею близько 150 тис. га.

Джерело:  http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1778 | Додав: Corsair_Xam | Теги: еко-поселення, екологія, навколишнє середовище | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar