Головна » 2011 » Август » 11 » Хаджибейський лиман врятували від пересихання
20:04
Хаджибейський лиман врятували від пересихання
  Одеса, лиман, Хаджибейський лиман, екологічна проблема, екоінспекція, водоканал Одеська область, схоже, ступила на шлях розв'язання однієї з найбільш гострих своїх екологічних проблем. Днями працівники двох райадміністрацій - Біляївської і Роздільнянської, - а також представники екологічної інспекції та облводгоспу зробили перші кроки з порятунку Хаджибейського лиману. Вони розчистили і відкрили шлюзи на дамбі біля села Палієвої і почали очищення дамби в районі села Болгарка, забезпечивши приплив води в північну частину лиману (якщо їхати до Києва по Одеській трасі, вона знаходиться зліва від дороги), яка останні 8 років активно пересихає.
  Як розповів нам голова обласної екоінспекції Олег Вахрушев, проблема виникла років 20 тому. «Так завжди буває, коли людина вторгається заради господарських вигод у цілісні екосистеми, - говорить чиновник. - Ще при Союзі державне підприємство, яке експлуатувало рибні ресурси лиману, побудувало дамби зі шлюзами, відрізавши цю частину водного об'єкта від основної, де і велася господарська діяльність. Це було зроблено для того, щоб туди не запливала їх риба. Потім підприємство розвалилося разом з СРСР, шлюзи забилися і перестали пропускати воду. А років 8 тому вже комерційні структури, які займаються розведенням риби, взагалі їх засипали - незаконно. У результаті рівень води в відрізаною частини почав падати катастрофічними темпами. У цьому році він був меншим на 1,5 метра, ніж у самому лимані. Подекуди оголилося дно ».
    Падіння рівня води самим негативним чином позначилося на фауну і флору цій частині Хаджибея, а також на жителях прилеглих сіл та дачних селищ. Почала гинути риба, застояна вода зацвіла. «Влітку тут коштує такий запах гнилі, що впору повіситись! - Поділилася голова місцевої сільради Ганна Караман. - Кому ми тільки не писали, але все без толку. На щастя, цього року нагорі взяли нарешті вольове рішення. Тільки минулого тижня вода піднялася на 38 см, на цій - ще на 12! »
  Однак відкрити шлюзи і розчистити дамби мало. За цими спорудами потрібно постійно стежити, регулювати доступ води. За словами Олега Вахрушева, в обласному бюджеті на ці цілі коштів немає. Втім, додав керівник інспекції, дамби перебувають на балансі Міністерства аграрної політики - можливо, там колись згадають про це нам.
  Екологічна ситуація на Хаджибейському лимані, впевнений Вахрушев, повинна покращитися і після закінчення будівництва глибоководного випуску стічних вод від станції біологічної очистки "Північна". Зараз у літній період СБО скидає очищені стоки - 25 мільйонів кубів на рік! - У лиман, що не найкращим чином впливає на якість води. В ній посилюється концентрація шкідливих речовин, зменшується солоність (що становить небезпеку для риби), з'являється неприємний запах. Крім того, переповнений лиман - це завжди загроза повного затоплення Пересипу, як це було в 1941-му, коли, залишаючи Одесу, радянські війська підірвали дамбу, що захищає цей район. Зараз дамба знаходиться в аварійному стані.
  Проект глибоководного випуску припускає, що всі стоки підуть у відкрите море - їх будуть розпорошувати в 4 км від берега. Правда, за словами Олега Вахрушева, знявши одну проблему, таким чином можна отримати нову. «Зараз очищені стоки - це, по суті, головне джерело надходження води в Хаджибей, оскільки струмки і річечки, які живили його раніше, пересохли. Без стоків лиман зміліє. Тому, думаю, час від часу все-таки доведеться перемикати стоки на нього. Або треба думати про якийсь інший спосіб ».
Фото: rozdilna.com.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3085 | Додав: wiktor | Теги: Хаджибейський лиман, екоінспекція, водоканал, лиман, екологічна проблема, Одеса | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar