Головна » 2012 » Сентябрь » 13 » Кияни засаджують дахи своїх будинків деревами
15:44
Кияни засаджують дахи своїх будинків деревами
  Сад на даху  Кияни стали прикрашати свої дахи садами. Так, мешканець вулиці Тургенєвської вирішив створити на даху будинку невеликий сад. «Будинок побудований уступами, і вікна однієї кімнати виходять прямо на дах. Спочатку я пробив вихід на дах, а потім замовив дерева в діжках, квіти, поставив шезлонги, мангал - тепер влітку часто тут збираємося. На наступний рік зробимо газон і будемо ходити босоніж », - каже підприємець Олексій.
    Сади на дахах з'явилися в нових будинках на вулиці Великій Житомирській, на Печерську, на Шулявці, в новому житловому комплексі на Вишгородській, в новобудовах на Оболоні. Навіть на даху будинку за Оперним театром, над квартирою, де живе Віталій Кличко, на даху висаджені кілька дерев, встановлено огорожу зі скла і стоять шезлонги. Щось подібне є і в будинку біля Софії Київської, де є квартири у Віктора Медведчука та Григорія Суркіса.
   «У нашому будинку на даху один з жителів влаштував собі сад. Знизу його не видно, тільки з вікон сусідніх будинків. Там ростуть якісь високі кущі по периметру, навіть невеликі дерева. Якщо ні до кого з мешканців вода через дах не протікає, то думаю, що це непогано », - говорить мешканка Оболонській набережній Наталія Головко. «А в нашому будинку один з мешканців на даху навіть грядки розбив. Я бачила, що у нього там в контейнерах росте полуниця, запашні трави різних кольорів, є навіть лимони в діжках. Ідея хороша, якби весь будинок організувався, можна було б на даху цілий парк розбити і гуляти там », - вважає киянка Анастасія Кравченко з Оболонського проспекту.
    ДЕПУТАТИ ДУМАЮТЬ. Фахівці кажуть, що тепер стало модним заводити сад на даху. «Звичайно, звичайно саджають ялівець, щеплені маленькі дерева типу плакучої верби чи берези, є і фруктові дерева, квіти, які цвітуть з весни і до пізньої осені. Якщо раніше такі сади заводили тільки в приватних будинках, то останнім часом - у нових висотках, де є вихід на плоский дах », - говорить Олександр Сушицької з компанії, яка спеціалізується на облаштуванні садів.
    Цікаво, що в Київраді ще рік тому збиралися проголосувати за проект, який зобов'язував би забудовників організовувати на дахах ТРЦ і офісів сквери, зимові сади. Але питання так і не пройшло. «Думаю, що з часом депутати передумають. Головне - зацікавити забудовників, запропонувати їм якісь пільги. У всякому разі вони адже вирубують дерева під будмайданчики, чому б їм не відновлювати їх на дахах? »- Вважає голова комісії з культури Олександр Бригінець.
    ЯК ОФОРМИТИ. Щоб зробити сад на даху, за законом на нього треба зібрати чимало документів. «Згода всіх мешканців будинку, жеку. Також потрібно зробити експертну оцінку навантаження на конструкції будинку. Якщо це старий будинок, який потребує капітального ремонту, то вам відмовлять. Потрібно зробити проект майбутнього саду і погодити його з головком архітектури КМДА. І отримати згоду комунальників - газовиків, енергетиків », - говорить юрист Едуард Багіров.  
  

Фото: http://www.rainbowstreet.ru/data/picts/7/1168950633.jpg
Джерело: http://www.segodnya.ua/regions/kiev/Kievlyane-zasazhivayut-kryshi-svoih-domov-derevyami-.html
Категорія: В Україні | Переглядів: 4511 | Додав: wiktor | Теги: сад, екодім, київ, дах | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar