Головна » 2010 » Июль » 1 » Зберегти Чернечий ліс
12:16
Зберегти Чернечий ліс
Чернечий ліс, акція, Київ, шипування дерев     2 липня о 13.30 в 10 км від Києва учасники Першого всеукраїнського зльоту шипувальників продемонструють навички прийомів з порятунку унікальних природних насаджень. Мова йде про легендарний Чернечий ліс (с.Лесніки Києво-Святошинського району).

Безпосередньо в лісі розташовані 7 органічно вписаних в ландшафт воєнних дотів, командирський грот, земляні капоніри для гаубиць. Фашисти в 1941 не змогли пройти через ці укріплення.

Самому Чернечому лісу понад 1000 років, він відомий ще з 10 століття, коли тут заснували свої господарства ченці Києво-Печерської Лаври. Через нього проходять стародавні Змієві вали, пам'ятник фортифікаційної архітектури раннього середньовіччя. Сьогодні це один із самих цільних і мальовничих лісів Київської області, з 200 літніми дубами і височенними корабельними соснами, що має, до того ж, і безпрецедентне історико-культурне значення. Там половина української червоної книги! Є навіть проект створення заповідника «Чернечий ліс», який підтримали наукові кола України.

Сьогодні все це унікальне надбання під загрозою повного знищення. Ще на початку року вандали незаконно огородили більше 10 Га державного лісу і почали поспішну вирубку дерев під забудову. У перспективі, замість лісу планується котеджне містечко. А доти і укріплення, заодно з солдатськими могилами, закатають під асфальт.

Влада поки що не реагує на заклики громадськості. Навіть прокурорське реагування не в силах зупинити беззаконня. А тому, громадськість вирішила рятувати Чернечий ліс власними силами. Тисячі «цвяхів-рятівників» за допомогою добровольців-шипувальників, знайдуть своїх «господарів», - вікових дубів і сосен. Відтепер, вони стануть практично не вразливі перед жадібними бензопилами. А шиповка їм абсолютно не зашкодить.

Як це буде відбуватися, ви зможете побачити своїми очима, і навіть, при бажанні, взяти участь. Майстер-клас з шипів дерев проведе відомий Еколог Володимир Борейко. Він розповість як треба правильно шипувати дерева, щоб захистити їх від вирубки напевно.

Акцію присвячують 65 річчю Великої Перемоги. На акцію приїжджають також ветерани ВВВ, учасники бойових дій. Їх мета - не допустити варварського знищення лісу, що зберігає пам'ять про славу героїв війни.

Організований виїзд журналістів у п'ятницю, 2 липня, о 12.30 від центрального входу в Будинок меблів (м. Дружби народів »).

Тривалість заходу до 2-х годин. Привіз на вихідне місце.

Подробиці за телефоном (097) 409-11-62

Автор : Дмитро Федоренко

Джерело: http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1975 | Додав: wiktor | Теги: Чернечий ліс, Акція, шипування дерев, київ | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar