Головна » 2010 » Июнь » 22 » Найдавніша людина
19:19
Найдавніша людина
первісна людина, гомініди, австралопітек, Люсі   Об'єднана група вчених з Клівлендського музею природної історії (Cleveland Museum of Natural History), Кентського держуніверситету (Kent State University), університету Кейс Вестерн-Резерв-(Case Western Reserve University), Центру геохронології Барклі (Berkeley Geochronology Center), США, та університету Аддіс-Абеба (Addis Ababa University), Ефіопія, оголосила про відкриття та проведення аналізу останків кістяка прямоходячої людини віком 3,6 млн років, повідомляє прес-служба музею в Клівленді.

Результати роботи опубліковані в онлайн-версії вісника американської Академії наук - журналу PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Керував дослідженням доктор Йоханнес Хайле-Зелассі (Dr. Yohannes Haile-Selassie) з Клівлендського музею.

Скелет знайдено в Ефіопії, в області Афар (Afar), на території Ворансо-Мілле (Woranso-Mille), у частковому стані. Перші кістки - нижня частина руки - з'явилися із землі в 2005 році. За минулі 5 років археологам вдалося розкопати найбільш добре збережену для такої пори ключицю і плечові кістки. Знайдена також значна частина грудної клітки. Виявлений гомінідів приблизно на 400 тис. років старший знаменитої «Люсі» - скелета представника Australopithecus віком 3,2 млн років. . Його відкриття дозволяє зробити висновок про те, що людиноподібні примати почали ходити на двох ногах значно раніше, ніж вважали досі.

Гомінідів, що і Люсі, належить до виду Australopithecus afarensis. Йому дали ім'я «Кадануумуу» (Kadanuumuu), що в перекладі з місцевої мови означає «великий чоловік» - знайдений гомінід має досить великими розмірами (1,5-1,65 м у висоту, в той час як Люсі була зростанням тільки 1, 05 м). Він повністю спирався тільки на дві ноги і ходив майже як сучасні люди. Разом з Люсі скелет дозволяє вченим краще зрозуміти, як людина розвинув у собі здатність до прямоходіння.

Як раніше писав «Навколо світу», більш древні сліди були знайдені в 1978 році поблизу міста Лаетолі, Танзанія. Їхній вік оцінюється в 3,7 млн років, проте їх володар мав пласку стопу й ноги, пристосовані для хапання, про що свідчать розвинені великі пальці, що відстояв під великим кутом від решти.

Попри те, що перехід до сучасного пристрою стопи і способу ходьби зіграв найважливішу роль в еволюції людини, дозволивши йому швидше і далі пересуватися, успішніше здобувати їжу й освоювати нові простори, до цих пір неясно, яким чином і коли саме мавпяча стопа трансформувалася в людську.

В 2009 році вчені досліджували спосіб пересування приматів і звернули увагу на те, що при ходьбі горили спираються на кулаки, тримаючи руки випрямленими, подібно до того, ходять як слони. У той же час бонобо і шимпанзе демонструють більш вільні, гнучкі руху, які допомагають їм краще зберігати рівновагу на гілках. «Таким чином, ми підійшли до висновку, що ходіння на двох кінцівках, яке ми бачимо у людини, розвинулося з ходи приматів, що жили не на землі, а на деревах», - стверджують антропологи.

Необхідно відзначити, що гіпотеза Кайвелл і Шміта суперечить точці зору Джеремі Де Сільва (Dr Jeremy DeSilva) з університету штату Мічіган в Анн-Арбор (University of Michigan). Порівнявши будова гомілковостопного суглоба гомінінов (антропоморфних приматів), шимпанзе і людини, доктор Де Сільва дійшов висновку, що предки людини не були добре пристосовані до лазіння по деревах.

Наприкінці 2000 року в тій же області Афар відрили ще один скелет, що належав маленькій дівчинці віком близько 3,3 млн років. Його швидко охрестили «дочкою» Люсі.

Нагадаємо також, що науковим проривом 2009 року стало виявлення скелет предка людини. Кістки істоти жіночої статі виду Ardipithecus ramidus, який жив 4,4 млн років тому, були виявлені в 1994 році, проте через поганий стан кісток дослідники витратили 15 років на откапиваніе останків і їх аналіз.

Вивчення черепа, зубів, тазу, кісток рук і ніг показало, що істота, що отримало ім'я Арді (Ardi), успадкувало змішані примітивні риси своїх предків і похідні ознаки, які передалися потім пізнім гомініда, або людиноподібних створінь. Ardipithecus був навіть більш примітивним, ніж Люсі.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2071 | Додав: wiktor | Теги: первісна людина, гомініди, австралопітек, Люсі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar