Головна » 2010 » Август » 21 » Океанічний поріг отримав статус особливо охоронної території
01:11
Океанічний поріг отримав статус особливо охоронної території
Океанічний поріг, статус, особливо охоронна територія    Район морського дна з скелястим рифом, видовбаним айсбергами в кінці минулого льодовикового періоду, отримав статус особливої охоронної  області (Special Areas for Conservation, SAC), повідомляє BBC News. Цю площу  можна порівняти з розміром Шетландських островів.

Це місце - підводний хребет між північним узбережжям Великобританії та Фарерськими островами - називається порогом Томсона Уайвілла (Wyville Thomson Ridge) і відомий також як Фарерсько-Шетлендських хребет. Поріг, що протягнувся на 100-200 км з північного заходу на південний схід, названий на честь шотландського океанографа і біолога Чарльза Уайвілла Томсона, керівника наукової групи навколосвітньої океанографічної експедиції на «Челенджер» (1872-1876), результати якої докорінно змінили уявлення про рельєф дна океанів.

Глибина над порогом Томсона Уайвілла в середньому становить 500 метрів. Максимальна глибина над ним - 584 метри. Поріг відділяє Атлантичний океан від Фарерські-Шетландських жолоба в Норвезькому морі з глибинами понад 1000 метрів.

Поріг Уайвілла Томсона і розташований паралельно йому, менший за протяжністю Поріг Імір, що обмежують Плато Роколл, є головним чином мезозойськими структурами. В даний час поріг представляє собою антикліналей з амплітудами до 2 км, що сформувалася за короткий період між еоцен і міоцені.

Практично у всій товщі вод, за винятком невеликого придонного шару, над порогом відбувається перенесення теплих північноатлантичних вод. У придонному шарі ж здійснюється циркуляція холодних арктичних вод, які заповнюють північноатлантичну улоговину.

До речі, в 1974 році було з'ясовано, що поріг Уайвілла Томсона, також як і Фарери-Шетландських жолоб, колись відчував підняття, в результаті якого поріг виходив на поверхню води.

Ще одна особливо охороняється область, де мешкають холодолюбиві корали, розширена до розміру Шотландських кордонів (одна з 32 областей Шотландії). Природоохоронці вважають дуже важливим зберегти дику природу в незайманому вигляді в цих двох районах. Щорічно туризм по живій природі приносить економіці Шотландії з £ 65 млн, що еквівалентно створення 2760 робочих місць з повною зайнятістю.

Статус особливих охоронюваних областей сьогодні носять 220 територій, де мешкають майже 1000 видів флори і фауни. Ці області вибираються спеціальною комісією зі списку місць суспільну важливість.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1622 | Додав: wiktor | Теги: статус, Океанічний поріг, особливо охоронна територія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar