Головна » 2010 » Июнь » 18 » Пірати Індійського океану
15:57
Пірати Індійського океану
морські пірати, міжнародний суд, Сомалі, Голандія   Завершився перший за кілька століть суд над піратами, в результаті якого голландський суд засудив п'ятьох сомалійських піратів до п'ятирічного ув'язнення у в'язниці, повідомляє Guardian. Суддя визнав чоловіків, вік яких становить від 25 до 45 років, винними у піратстві після їх невдалої спроби нападу на нідерландське судно в Аденській затоці в січні 2009 року.

Моряки заарештували піратів після нападу, зруйнувавши потім піратське судно. Один з піратів, 25-річний Фарах Ахмад Юсуф (Farah Ahmed Yusuf), стверджував потім, що їхнє судно шукало допомоги з-за механічної несправності, що сталася під час полювання на акул, а моряки напали на них безпідставно. Правда, при цьому пірати були озброєні автоматами і гранатометом.

Прокурори вимагали семирічного ув'язнення для злочинців, проте голова суду Віллем Кляйн Волтерінк (Willem Klein Wolterink) під час винесення вироку сказав, що при прийнятті рішення він врахував умови життя в Сомалі, що змусили людей на піратство. Тим не менш, він зауважив, що «піратство є серйозним злочином, який має бути припинено». Після винесення вироку один з піратів заявив, що в Нідерландах мусульман не люблять.

Разом з тим, чоловіки були щасливі, що за голландськими законами їх не будуть змушувати повернутися в Сомалі, так як ця країна визнана дуже небезпечною для депортації. Один з них вже встиг попросити захисту в Нідерландах. «Ніхто не хоче повертатися в Сомалі. Я хочу жити в демократичній країні. Я б хотів у майбутньому знайти роботу, щоб внести свій внесок у місцеве товариство », - пояснив пірат Алі Гараар (Ali Garaar). Після завершення процесу частину піратів радісно знизала руки своїм адвокатам. Після чого Віллем-Ян Аусма (Willem-Jan Ausma), адвокат піратів, висловив загальну побоювання в тому, що подібний результат може лише збільшити кількість випадків піратства, оскільки «що завгодно краще, ніж Сомалі».

Випадки піратства останні роки все частішають. Проте не кожен раз піратам вдається піти безкарно. Навесні минулого року італійське судно «Мелодія» (Melody), що здійснювали 22-денний круїз по маршруту Дурбан, ПАР, - Генуя, Італія, на вихідних було атаковано іншими сомалійськими піратами. Морські розбійники вистежили судно в Індійському океані, в 290 км на північ від Сейшельських островів.

За словами капітана Кіро Пінто (Ciro Pinto), невелика човен підійшла вночі до «Мелодії», і шість чоловік, що знаходилися на її борту, відкрили вогонь по кораблю. Однак охорона судна зустріла піратів у відповідь вогнем, після чого сомалійці довелося бігти з місця битви. Жоден з 1,5 тис. пасажирів і членів екіпажу «Мелодії» не постраждали в перестрілці. Нагадаємо, що протягом 2008 року сомалійські пірати атакували понад 100 кораблів і отримали понад $ 1 млн викупу з кожного вдалого захоплення. За даними ООН, в 2008 році дохід морських розбійників склав близько $ 150 млн.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2101 | Додав: wiktor | Теги: Голандія, Сомалі, міжнародний суд, морські пірати | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar