Головна » 2012 » Май » 4 » Подвійний удар по акулі-молоту
06:29
Подвійний удар по акулі-молоту
 Подвійний удар по акулі-молоту Плутанина в ідентифікації між вимираючим видом, зубчастою акулою-молотом, і схожим на нього новим, ще не названим, може загрожувати виживанню обох видів.
  Згідно недавній статті в науковому журналі Marine Biology, новий вид молотоголових акул був виявлений недалеко від узбережжя Південної Бразилії. Дане дослідження підтверджує гіпотезу про те, що новий вид поширений набагато ширше, ніж це стверджувалося раніше. Проте "двійник" зубчастої акули-молота, судячи з усього, стикається з тією ж проблемою, що і сама зубчаста акула-молот - перспективою зникнути з лиця Землі в результаті масового винищення через цінні плавники і м'ясо. Масштаби вилову такі, що вид не може відновити свою чисельність.
   Десять мільйонів акул на рік виловлюють по всьому світу через цінні плавники і м'ясо, практично знищуючи їх популяції, що, безумовно, викликає масштабні порушення цілісності екосистем, в яких акули живуть. Це спонукало міжнародні організації прийняти комплексні заходи для захисту акул від неконтрольованого винищення.
   "Дуже важливо офіційно визнати існування нового виду акул-молотів і дати йому назву, а також провести систематичне дослідження цього виду з метою отримання знань про стан популяцій, - повідомив професор Махмуд Шівджі, який курирував новітні дослідження в американському центрі" Врятуємо Морських Акул "NSU -OC. - Без втручання влади з метою припинення неконтрольованого винищення цього виду ми ризикуємо втратити його перш, ніж хоч щось про нього дізнаємося ".
   Дослідницька група Шівджі вперше виявила новий вид акул-молотів в 2005 році, вивчаючи ДНК акул, які вважалися зубчастими акулами-молотами на основі зовнішньої схожості. Група вчених з Університету Південної Кароліни незалежно підтвердила існування нового виду в 2006 році. Зіставлення ДНК, за даними NSU в Університеті Південної Кароліни, показало, що 7% акул, які вважалися зубчастими акулами-молотами, виявилися представниками нового виду. Це означає, що популяція зубчастих акул-молотів в територіальних водах США може виявитися ще більш малочисльною, ніж передбачалося.
 В даний момент Національна служба морського рибальства США вивчає матеріали, щоб винести вердикт щодо статусу зубчастих акул-молотів (Sphyrna lewini) - включити їх в "Список зникаючих видів США". Вони вже знаходяться в "Червоній книзі" Міжнародного Союзу Охорони Природи та Природних Ресурсів (МСОП). Новий вид поки поза цього списку.
    "Ми сподіваємося, що під час цього важливого розгляду проблеми зубчастих акул-молотів, їх" двійник "буде визнаний охоронюваним видом, а також буде виправлено непорозуміння, що виникло у минулому, коли до кількості особин цього виду приписали і" двійника ", - сказав Шівджі .
   За словами Данілло Пінхала, доцента Університету UNESP в Сан-Паоло, Бразилія, який виконує роботи в якості запрошеного співробітника в лабораторії Шівджі, "те, що новий вид знаходять в бразильських водах, де велося активне виловлювання акули-молота, викликає стурбованість з приводу стану популяцій не тільки в територіальних водах США, а й у всій західній Атлантиці. Зараз - це міжнародна проблема, і дуже важливо, що подальші дослідження нового виду проводяться в бразильських територіальних водах ".
   Крім генетичних відмінностей, два види акул різняться кількістю хребців. "Двійник" має приблизно на 20 хребців менше, ніж зубчаста акула-молот, тобто 170 проти 190. Аналіз ДНК показав, що шляхи видів розійшлися близько 4,5 мільйона років тому - несподівано довгий термін для істот, зовні так сильно схожих один на одного.
  Молотоголові і інші великі акули піддаються безконтрольному лову протягом багатьох років. Вчені побоюються, що подальше скорочення їх чисельності та різноманітності може необоротно змінити складний харчовий ланцюг в океанах і порушити рівновагу екосистеми. Наприклад, одне гучне дослідження, яке викликало резонанс, показало, що сильне скорочення чисельності акул біля східного узбережжя США призводить до зростання чисельності однієї з їхніх жертв - бичерилого ската, який, в свою чергу, харчуючись морськими гребінцями, викликає скорочення чисельності цього делікатесного морепродукта і, як наслідок, зниження його поставок на ринок.
Фото: zoopicture.ru
Джерело: http://ecoportal.su
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2193 | Додав: wiktor | Теги: Шівджі, молотоголові, вилов, акули | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar