Головна » 2010 » Август » 18 » Потужні погодні катаклізми охоплюють дедалі більше країн
13:11
Потужні погодні катаклізми охоплюють дедалі більше країн
природні аномалії, пожежі в Росії, повінь в Пакистані     Аномально високі температури цього літа зафіксовані по всій планеті. Це вже призвело до того, що в Арктиці рекордними темпами тане лід

Протягом декількох тижнів центральна Росія була в лещатах найстрашнішої за всю історію спеки, яка, ймовірно, стала причиною тисяч смертей. У результаті посухи і спеки безконтрольно вирувало понад 500 лісових пожеж, заповнюючи Москву димом і погрожуючи декільком ядерним об'єктам. Уряд Росії заборонив експорт пшениці, що призвело до зростання світових цін на зерно. Тим часом, Пакистан бореться з безпрецедентною повінню, яка вбила більше тисячі людей і від якої постраждали ще мільйони людей. У Китаї в результаті обвалів до теперішнього моменту загинули більше тисячі людей і було знищено більше мільйона будинків. У меншому масштабі європейські країни, такі як Німеччина, Польща і Чеська Республіка, також пережили серйозні повені.

Вчені говорять, що глобальна температура в останні кілька місяців була на найвищому рівні за час 130-річних спостережень, пише Project Syndicate (переклад inosmi.ru). Арктичний морський крижаний покрив досяг свого найнижчого рівня в липні за всю свою історію. У липні і серпні в Гренландії обірвалися дві величезні брили льоду.

Це десятиріччя було відзначено цілою низкою приголомшливих крайнощів. У 2003 році найбільша страшна спека на пам'яті живуть побила попередні рекорди температури з великим відривом і викликала 70 тис. смертей в Європі. У 2005 році найстрашніший ураганний сезон, який коли-небудь бачили в Атлантиці, спустошив Нью-Орлеан і побив рекорди за кількістю та інтенсивності штормів.

У 2007 році по всій Греції вирували безпрецедентні лісові пожежі, які майже знищили стародавні руїни Олімпії. А північно-західний арктичний шлях був вільним від льодів. У минулому році в Австралії після посухи та рекордної спеки в результаті лісових пожеж загинули більше 100 людей.

Цей блок подій, що виходять за рамки рекордів, міг би бути просто дивовижною смугою невдач. Але це вкрай малоймовірно. Набагато більш імовірно те, що винуватець - це потепління клімату наслідок цього десятиліття, що стало самим гарячим у всьому світі, принаймні, за тисячу років.

Всі погодні умови обумовлені енергією, і в підсумку сонце забезпечує нас цією енергією. Але найбільші зміни в енергетичному балансі землі за останні сотні років відбулися через накопичення в атмосфері парникових газів, які обмежують вихід тепла в космос. У зв'язку з викидами в результаті спалювання копалин видів палива, в даний час в атмосфері міститься на одну третину вуглекислого газу більше, ніж у будь-який інший час, щонайменше, за мільйон років, як це показали останні буріння льоду в Антарктиді.

Зміни в енергетичному балансі планети, викликані змінами сонячної активності, принаймні, в 10 разів менше. І вони йдуть у неправильному напрямку: в останні роки, сонце було самим тьмяним з початку супутникових вимірів, розпочатих у 1970 році.

Неважко зрозуміти той факт, що спека, така як у Росії, стала більш частій і екстремальної в умовах глобального потепління. Екстремальні опади також стануть більш частими й інтенсивними в більш теплому кліматі внаслідок ще одного простого факту з фізики: тепле повітря може містити більше вологи. За кожен градус Цельсія потепління, в насичених повітряних масах міститься на 7% більше води, готової випасти з дощами. З потеплінням також зростає ризик посух: навіть там, де опадів не стає менше, підвищене випаровування висушує грунту.

Ефект двоокису вуглецю може змінити ваш улюблений модель циркуляції атмосфери, що може посилити надмірну спеку, посуху або дощі в деяких районах, зменшивши їх в інших. Проблема в тому, що скорочення тих крайнощів, до яких ми вже добре адаптовані, дає лише скромні вигоди, тоді як нові крайності, до яких ми не пристосовані, можуть мати руйнівні наслідки, як показали недавні події в Пакистані.

Події цього літа показали, наскільки уразливі наші суспільства перед пов'язаними з погодою крайнощами. Але те, що ми бачимо зараз - це наслідки глобального потепління всього на 0,8 градуси Цельсія. При швидких і рішучих діях ми можемо обмежити глобальне потепління в загальній складності до 2 градусів за Цельсієм. Навіть це потепління потребують величезних зусиль з адаптації до екстремальних погодних умов і підвищення рівня моря, які потрібно докладати вже зараз.

При слабких діях, на зразок тих, які були обіцяні з боку урядів у Копенгагені в грудні минулого року, ми будемо на шляху до глобального потепління до 3-4 градусів за Цельсієм. Це, безумовно, перевершує можливості до адаптації багатьох співтовариств та екосистем. Якщо взагалі не приймати ніяких дій, то до кінця цього століття планета може нагрітися на 5-7 градусів за Цельсієм - а згодом і ще більше.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1801 | Додав: wiktor | Теги: пожежі в Росії, природні аномалії, повінь в Пакистані | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar