Головна » 2010 » Июнь » 11 » Проблема води торкнеться кожного 20-го жителя Азії
08:42
Проблема води торкнеться кожного 20-го жителя Азії
  Зміна клімату вплине на гірські джерела Інду, Янцзи та інших азіатських річок, що в майбутньому може поставити під загрозу продовольчу безпеку приблизно 4,5% жителів Азії, пишуть вчені з Нідерландів, чия стаття буде опублікована в завтрашньому випуску журналу Science.

Уолтер Іммерзел (Walter Immerzeel) з університету Утрехта і його колеги оцінили вплив зміни клімату на маси снігу і льоду в азіатських гірських ланцюгах, які є важливими резервами харчування басейнів ключових азіатських річок.

"Ми приходимо до висновку про те, що зміна клімату ставить під загрозу" водонапірні башти "Азії, проте її наслідки для рівня доступності води та продовольчої безпеки в азійському регіоні для різних річкових басейнів істотно розрізняються і не можуть бути узагальнені", - говориться в статті .

Дослідники використовували нормалізоване індекс танення (NMI), що дозволяє оцінити важливість талих вод для гідрології басейну річки в цілому. Розрахунки показали, що найсильніше від снігових і льодових резервів залежить Інд. Ці резерви також значимі для Брахмапутри, в той час як Ганг, Янцзи і Хуанхе майже не залежать від них.

На думку вчених, зниження обсягів льоду в гірських системах зробить вплив на майбутні обсяги припливу води в річки, проте цей вплив може бути не таким значним, як передбачалося, наприклад, в доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC). Там, зокрема, зазначалося, що при поточних темпах танення льодовиків і зміни клімату багато азіатські річки можуть стати сезонними і пересихати між сезонами дощів.

Крім того, автори статті оцінюють вплив змін в резервах "водонапірних веж" на доступність води і продовольчу безпеку жителів регіону. Від скорочення доступності води в Інде і Брахмапутра, найбільш уразливих з точки зору зміни клімату, до 2046-2065 років, за оцінками вчених, можуть постраждати близько 60 мільйонів осіб. Усього ж зміни торкнуться близько 4,5% жителів Азії.

"Таким чином, зараз більш ніж коли-небудь очевидна сильна потреба у встановленні пріоритету можливостей адаптації та подальшого збільшення продуктивності використання води", - підсумовує група.

Джерело: http://www.rian.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2784 | Додав: wiktor | Теги: населення Азії, проблеми з водою, Янцзи, річки Інд | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar