Головна » 2010 » Июнь » 24 » Зміна клімату вплине на роботу «водонапірних башт» Центральної Азії
18:34
Зміна клімату вплине на роботу «водонапірних башт» Центральної Азії
глобальне потепління, талі води, Азія, водонапірні башти, Брахмапутра ,Янцзи, Хуанхе     Тибетське нагір'я та примикаючі до нього гірські хребти - це справжні водонапірні башти для значної частини Азіатського материка. Великі ріки, що беруть тут початок  - Інд, Ганг, Брахмапутра, Янцзи і Хуанхе - забезпечують водою територію, на якій проживає більше 1,4 мільярда осіб (близько 20% усього населення Землі). Верхів'я цих річок живлять льодовики і сніг, що лежать на великій висоті. Прогнозоване потепління клімату має призвести до зменшення надходження талих вод, однак масштаби цього процесу до недавнього часу не були відомі. В одному з останніх номерів журналу Science з'явилася стаття, автори якої показують, що найбільш значуще скорочення надходження води за рахунок танення льоду та снігу повинно торкнутися Брахмапутри і Інду. Зменшення виробництва продуктів харчування в басейнах цих річок може загрожувати існуванню 60 мільйонів осіб. У значно меншій мірі зачеплені Ганг, Янцзи і Хуанхе (в останньому випадку очікується навіть збільшення стоку за рахунок випадіння більшої кількості опадів).



Священне озеро Suraj Tal в Гімалаях на висоті 4890 м. Витікають звідси річка належить басейну Інду. Для Брахмапутри і Інду харчування талими водами льодовиків має дуже важливе значення. Фото П. І. Крилова з сайту www.photosight.ru/photos/812734.

Незважаючи на очевидну значимість досліджень того, як зміниться сток великих річок Центральної Азії при глобальному потеплінні, проблема виявляється маловивченою, а деякі наявні роботи носять в основному якісний характер або обмежуються розглядом порівняно невеликих регіонів. І ось нещодавно група вчених з Утрехтського університету (Department of Physical Geography, Utrecht University, Утрехт, Нідерланди) зробила сміливу спробу оцінити можливий вплив змін клімату на гідрологічні процеси у верхів'ях всіх перерахованих річок (на ділянках, розташованих вище 2000 м над рівнем моря) і на те, як очікувані зміни можуть позначитися на забезпеченні продовольством населення, що проживає в басейнах цих найбільших азіатських річок.



Басейни п'яти найбільших річок Центральної Азії, що беруть свій початок на Тибетському нагір'ї і прилеглих гірських хребтах. Фіолетовим кольором виділені області басейнів, що лежали вище 2000 м над рівнем моря. Малюнок з обговорюваної статті в Science


Показано, що танення льоду і снігу в високогір'ях має найбільше значення для харчування Інду й Брахмапутри. У разі Інду обсяг вступників талих вод у 1,5 рази перевищує надходження води в середній і нижній течії (нижче високогірної області). Найменш значуще вплив льодовиків на харчування Хуанхе (тільки 8% від надходження вод з опадами в середньому і нижній течії). Хоча зменшення площі льодовиків наголошується в Гімалаях вже з кінця минулого століття (край льодовика відступає вгору зі швидкістю 0,5-0,9 м / рік), оцінити кількісно цей процес в цілому досить важко. Автори обговорюваної роботи спираються на дані, отримані за допомогою супутників GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), раніше успішно використаних при спостереженнях за змінами обсягу льоду в Гренландії (див.: Гренландія все швидше втрачає свій лід), а також наявні дані (далеко не повні) про випаданні опадів у високогір'ях.

Отримані підсумкові оцінки, незважаючи на значну невизначеність, все ж таки дозволяють судити про масштаб очікуваних змін. Так, очевидно, що на тлі загального скорочення обсягу льодовиків Центральної Азії наслідки цього процесу для окремих річок можуть бути дуже різними. Спираючись на сучасні оцінки гідрологічної ситуації та можливі сценарії змін клімату до 2050 року, автори дають оцінки стоку з високогір'я в середньому по місяцях для періоду з 2000-го по 2007 рік та прогноз на 2046-2065 роки.



Стік води (куб. м в секунду) по тижнях протягом усього року у верхів'ях п'яти найбільших річок Центральної Азії - Інду (Indus), Брахмапутри (Brahmaputra), Хуанхе (Yellow), Гангу (Ganges) і Янцзи (Yangtze). Червоним кольором показані середні оцінки для періоду з 2000-го по 2007 рік, а синім - прогноз на 2046-2065 роки. Видно, що майже скрізь очікується зменшення стоку. Виняток - річка Хуанхе, де він, швидше за все, збільшиться за рахунок випадіння більшої кількості опадів. Малюнок з обговорюваної статті в Science

З наведених графіків видно, що для різних річок і різного часу року стік з високогір'я змінюється по-різному. Помітне скорочення стоку очікується для Інду (-8,4%), Гангу (-17,6%), Брахмапутри (-19,6%) і Янцзи (-5,2%). Насправді це скорочення і не таке велике, як очікувалося раніше виходячи тільки з процесів танення льоду та снігу. Справа в тому, що поряд із зменшенням стоку талих вод у районах високогір'я стало випадати більше опадів, що частково заповнювали зменшилося надходження талих вод. Таке збільшення кількості опадів у високогір'ях позначене для басейнів всіх річок (від 5% для Янцзи до 25% для Інду). У результаті поєднання подібних протилежно направлених процесів у верхів'ях Хуанхе очікується навіть зростання стоку на 9,5%. Дослідники відзначають також, що, хоча всі розглянуті річки і характеризуються яскраво вираженою сезонністю стоку, очікувані зміни клімату призведуть до того, що нерівномірність стоку за сезонами зросте ще більше.

Оскільки річки Центральної Азії - це джерело водопостачання для сільського господарства, що підтримує існування майже півтора мільярдів чоловік, навіть помірне скорочення стоку призводить до того, що для мільйонів людей їжі починає не вистачати. Розрахунки авторів показують, що виходячи з очікуваного до 2050 року зменшення площі льодовиків, чисельність населення, прожиток якого забезпечується місцевим сільським господарством, повинна скоротитися: для басейну Брахмапутри на 35,5 ± 6,5, Інду - на 26,3 ± 3,0 , Янцзи - на 7,4 ± 1,3; Гангу - на 2,4 ± 0,2 мільйона чоловік. Єдина ріка, для якої очікується збільшення стоку, - це Хуанхе, яка в умовах, що змінилися клімату буде здатна прогодувати на 3,0 ± 0,6 мільйона осіб більше.

У цілому ж прогноз для забезпечення продовольством людей, що проживають в басейнах річок Центральної Азії, несприятливий. Близько 4,5% населення не зможе бути забезпечено продукцією сільського господарства цих регіонів.

Джерело: Walter W. Immerzeel, Ludovicus P. H. van Beek, Marc F. P. Bierkens. Climate change will affect the Asian water towers / / Science. 2010. V. 328. P. 1382-1385.

Олексій Гіляров

Використано матеріали: http://elementy.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2982 | Додав: wiktor | Теги: талі води, водонапірні башти, Хуанхе, брахмапутра, глобальне потепління, Янцзи, Азія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar