Головна » 2010 » Июнь » 10 » Глобальне потепління загрожує головним азіатським річкам
18:52
Глобальне потепління загрожує головним азіатським річкам
  Тисячі тибетців можуть позбутися засобів до існування через глобальне потепління. Скорочення обсягу льодовиків і танення вічної мерзлоти в горах, що оточують крихке плато Цинхай-Тибет, призводять до ерозії луків і боліт, погрожуючи також річкам Янцзи, Меконг і Хуанхе.

«З 1976 по 2008 рік площа луків і водно-болотних угідь у витоках трьох річок скоротилася більш ніж на 32%, - зазначає співробітник Цінхайского інституту гірських небезпек і навколишнього середовища Ван Геньсюй. - Площа озер в регіоні зменшилася на 228 кв. км, тобто на 8,6% ».

Вчені попереджають, що насувається водна криза може спричинити за собою значну нестачу продовольства, оскільки річки вже не будуть настільки рясно зрошувати великі пшеничні та рисові поля в Китаї і Південно-Східної Азії. «Танення льодовиків - вельми серйозне явище, - заявив китайський еколог Синь Юаньхун, група якого тільки що завершила великі вишукування у витоках Янцзи. - Ми очікуємо, що в нинішніх умовах до 30% льодовиків Тибету можуть зникнути протягом 10 років. Якщо глобальне потепління посилиться, льодовики розтануть швидше ».

Плато забезпечує майже половину обсягу Хуанхе, 25% - Янцзи і 15% - Меконгу, самого важливого водного ресурсу Південно-Східної Азії. У басейнах трьох річок живуть 580 мільйонів людей. Тут розташовані всі основні зернові райони Південно-Східної Азії і Китаю. В останні кілька місяців вони серйозно постраждали від засухи і падіння рівня води.

У 2005 році Китай приступив до реалізації програми вартістю 7,5 млрд юанів ($ 1,1 млрд) з боротьби з ерозією у витоках річок. На той момент це був найбільший в світі екологічний проект. «В міру танення вічної мерзлоти земля втрачає здатність поглинати воду, - пояснює пан Сінь. - Чим більше води висихає, тим сильніше ерозія і тим активніше зростання популяції гризунів, які завдають грунті ще більше шкоди ».

На початку цього року близько 20 тисяч тибетських пастухів, що позбулися пасовищ, були переселені на постійне місце проживання. Випас обмежений, все більше стад вирощуються у загонах. Для багатьох тибетських пастухів переселення до села означає кінець традиційної кочового життя, що йде в глиб століть. Близько половини з 270 тисяч чоловік, що проживають в префектурі Юйшу (яка охоплює більше половини території витоків трьох річок), покладаються на кочове тваринництво.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1933 | Додав: wiktor | Теги: азіатські річки, Меконг, Хуанхе, глобальне потепління, Янцзи, Тібет | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar