Головна » 2010 » Декабрь » 24 » Сахара осушувалась повільно
07:29
Сахара осушувалась повільно
fotoart.org.ua
нахил земної осі, обертання Землі, пустеля Сахара, осушення    Сахара, найбільша пустеля у світі, колись була родючим пасовищем. Загальноприйнято, що все змінилося зі зміною обертання Землі, але до цього дня наука не знала, різкою чи  поступовою була трансформація.

Вісім тисяч років тому нахил осі обертання Землі був рівний 24,1 ˚. Сьогодні цей показник становить 23,5 ˚. Крім того, найбільше зближення Північної півкулі з Сонцем відбувалося в серпні, а тепер це трапляється в січні.

Згідно з новими седиментологічними і геохімічними даними, отриманими Національним інститутом наукових досліджень Канади, східна частина Сахари, особливо в районі озера Йоа (Чад), осушувалися повільно. Процес ішов трохи менше п'яти тисячоліть і завершився приблизно 1 100 років тому.

Цей висновок має важливе значення для сучасного людства.

Зміна нахилу і прецесії Землі викликається гравітаційним впливом інших об'єктів Сонячної системи. Приблизно кожну 41 тис. років нахил змінюється в діапазоні від 22 до 25 ˚, а прецесія - десь кожні 26 тис. років.

Протягом тривалого часу вважалося, що в наступному столітті нахил Землі зміниться незначно. Однак останні дослідження говорять про те, що глобальне потепління (особливо його вплив на океани) може призвести до більш помітним змінам. За даними Лабораторії реактивного руху НАСА, поточне танення льодів у Гренландії вже викликає зміна нахилу приблизно на 2,6 см в рік. Цей показник, на думку вчених, у найближчі роки збільшиться.

Результати дослідження були представлені на генеральній асамблеї Європейського союзу наук про Землю.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1624 | Додав: wiktor | Теги: осушення, нахил земної осі, пустеля Сахара, обертання Землі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar