Головна » 2010 » Декабрь » 25 » Примару вдалось зафіксувати
16:56
Примару вдалось зафіксувати
www.vokrugsveta.ru
пустеля Сахара, рідкісна тварина, гепард, популяція, ареал поширення       З глибини пустелі Сахара прийшли знімки однієї зіі найбільш рідкісних та загадкових тварин у світі - сахарського гепарда, повідомляє BBC News. Звір попався у встановлену зоологами фотопастку.

Вчені «полювали» за таємничим представником сімейства котячих цілий рік, вистежуючи його в пустельних районах Терміт і Тін-Туммім держави Нігер. Судячи з усього, місцева популяція сахарських гепардів становить близько 10 особин. Відомо про них вкрай мало: мабуть, вони відрізняються від інших африканських гепардів більш світлим забарвленням і іншим малюнком плям, а також звичками.

«Нечисленні спостереження та звіти показують, що ці тварини надзвичайно адаптабельність і зуміли пристосуватися до суворих місцевих умов», - розповідає доктор Томас Рабейл з Фонду збереження Сахари (Saharan Conservation Fund, SCF). Сахарський гепардам доводиться подовгу обходитися без краплі води (вчені поки не розуміють, як їм це вдається) і пробігати десятки кілометрів у пошуках дичини, такий як антилопи мендес, газелі та берберські вівці.

Усього у світі налічується, за деякими оцінками, близько 250 сахарських гепардів. Крім Нігера, вони зустрічаються також в Алжирі, Того, Беніні і Буркіна Фасо. Вперше сахарського гепарда вдалося сфотографувати рік тому в Алжирі.

Гепарди в процесі еволюції зайняли унікальну нішу, ставши полуденними хижаками, полюють тоді, коли всі інші м'ясоїдні найменш активні. Уявивши собі розпечений безжалісним сонцем опівдні в Сахарі, можна тільки ще раз захопитися унікальним здібностям сахарського гепарда.

Мисливська тактика гепарда зводиться до здійснення вирішального ривка кількома десятками стрибків. Стрімке біг гепарда триває максимум 20 секунд на дистанції не більше 400 метрів. Все тіло тварини ідеальним чином пристосоване для подібного «спринту». І гепарди по праву вважаються кращими спринтерам тваринного світу: не далі як минулого року самка гепарда на прізвисько Сара із зоопарку Цинцинатті, США, встановила новий світовий рекорд у забігу на сто метрів серед тварин буквально пролетівши стометрівку за 6,13 секунди.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3900 | Додав: wiktor | Теги: гепард, ареал поширення, популяція, рідкісна тварина, пустеля Сахара | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar