Головна » 2012 » Ноябрь » 11 » Сільський зелений туризм: обговорення перспектив Слобожанщини
08:49
Сільський зелений туризм: обговорення перспектив Слобожанщини
  Оригінальна форма відпочинку в приватних господарствах сільської місцевості (сільський зелений туризм) – це вид дозвілля, що поступово набирає обертів в Україні. Сільський колорит та природні особливості культурної, історичної та етнографічної спадщини Слобожанщини не мають залишити байдужим жодного туриста.

Але сільський зелений туризм – це не тільки мальовнича хата, це, передусім,- вдалий туристичний бізнес-проект.

Слобожанщина багата на численні пам’ятки культури та популярні туристичні об’єкти. Зокрема, Харківщина відома як родина славетного художника Іллі Рєпіна - музей Рєпіна на Чугуївщині давно приваблює туристів та поціновувачів таланту митця. А села Харківщини: Малинівка - з весільним фестивалем, Сковородинівка – з філософським фестивалем, Печеніги – з славетним «Печенізьким полем» - хто не чув про них? Поступово в районах області з’являється чимало садиб у сільському стилі та фольклорних центрів.

Отже, питання розвитку цієї галузі – сільського зеленого туризму – надзвичайно важливі для Харківщини. Тому актуальним стало проведення 7 листопада 2012 р. в приміщенні Харківського регіонального Інституту Державного управління Національної академії Державного управління при Президенті України науково-практичної конференції «Сільський зелений туризм як чинник сталого розвитку регіону».

До участі в конференції були запрошені представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування Харківської області, науковці, Представники Громадських організацій та туристичного бізнесу м. Харкова, м. Києва, Криму, Полтавщини, Білгородської області (РФ).

Відкриваючи конференцію, директор Департаменту культури і туризму Харківської обладміністрації Дмитро Кузнєцов доповів про заходи, що проведені Харківською обладміністрацією задля популяризації внутрішнього туризму. Зокрема, було створено «Харківський організаційно-методичний центр туризму», відкрито 3 туристсько-інформаційних пункти на основних в'їзних магістралях Харкова, надруковані карти області, відкрито Обласну сувенірну крамницю та промарковані веломаршрути.

Метою конференції стало обговорення науковцями та експертами сільського бізнесу питань розвитку зеленого туризму, адже фахівці кажуть, що потенціал на Слобожанщині є, треба лише створити умови для того, аби сфера сільського туризму стала привабливою для мандрівника та прибутковою для підприємців. Щодо останніх – для них з минулого року на Харківщині діють програми мікрокредитування.

Заступник департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Денис Ткачов розповів про ці програми: «Вони являються свого роду унікальними не тільки для Харківської області, а й для України, оскільки пропонується фінансування у виді мікрокредитів у двох рамках: від 25 до 50 тис. грн. строком на рік та від 50 до 200 тис. грн. строком до двох років. Ці кредити абсолютно безкоштовні, тобто без плати за користування». Подбали в цих програмах мікрокредитування й про тих, хто тільки-но починає займатися зеленим туризмом. Для них передбачили можливість відстрочення першого платежу терміном на півроку.

Щоб зробити сільський туризм більш привабливим для його поціновувачів, треба передусім подбати про колорит, екологічну безпеку та дозвілля туриста: різноманітні екскурсії, організація риболовлі чи полювання, відвідання ярмарки або вивчення народних промислів – усе залежить від фантазії та креативу господаря. Саме від цих чинників, запевняють фахівці, і залежить успішність сільського туризму.

Володимир Триліс, представник Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні зазначив з цього приводу: «Переважна більшість хазяїв, що працюють в цій галузі, досить швидко після початку своєї діяльності розуміють, що недостатньо туристу дати переночувати, недостатньо туриста нагодувати – його ще треба якось розважити. Тому, господарі починають складати різні програми дозвілля».

Безперечно, Харківська область володіє дуже багатим туристичним потенціалом. Тому, ця конференція наголосила на необхідності конструктивної взаємодії підприємців, громадських організацій та обласної адміністрації, бо завдяки розвитку сільського зеленого туризму до регіону надходитимуть гроші, які допоможуть далі вдосконалювати інфраструктуру та покращувати добробут мешканців сільських територій Слобожанщини. 

Фото: http://dilovod.com.ua/Misto/Sloboda_Ukr.png
Джерело: http://www.civicua.org/news/view.html?q=1916874
Категорія: В Україні | Переглядів: 5254 | Додав: wiktor | Теги: Слобожанщина, Обговорення, перспективи, зелений туризм | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar