Головна » 2011 » Февраль » 27 » Спростовано думку про тяжіння древніх міст до берегів річок
19:11
Спростовано думку про тяжіння древніх міст до берегів річок
древні міста, Месопотамія, береги річок, тяжіння міста    Протягом довгого часу вважали, що стародавні месопотамські поселення з'явилися на берегах великих рік і залежали головним чином від зрошення навколишніх пустель.

Дженніфер Пурнеля зі Школи навколишнього середовища Університету Південної Кароліни (США) у свою чергу, вважає, що великі міста на півдні сучасного Іраку процвітали в обширних болотистих низинах, що харчувалися цими річками.

Минулої осені Пурнеля відвідала Ірак у складі першої американської дослідницької групи за 25 років. «Очевидно, що стародавні міста не розтягувалися вздовж річок, як перлини на нитці, - говорить фахівець, оперуючи звітами про археологічні експедиції, картами розкопок, даними супутникової і аерофотознімання. - Швидше вони були розкидані по дельті на околицях боліт ».

Основний обсяг археологічних даних про Межиріччя був зібраний в першій половині XX століття, коли вчені майже не приділяли уваги рослинам і тваринам, які не мають відношення до сільського господарства і скотарства. Екологічний контекст історичних подій практично не задокументовано.

«Такі речі, як очерет, риби, молюски, птахи і черепахи, тобто все, що становить водно-болотні угіддя, вважалося несуттєвим і здебільшого ігнорували, - пояснює Пурнеля. - Тим не менш, водні ресурси - це третій «кит» тріади, в яку також входять сільське господарство і випас худоби. Зростання декількох міст в районі 3000 року до нашої ери був частково обумовлений їх близькістю до болотним багатств, і я б сказала, що довгострокова виживаність залежала в першу чергу від них ».

Під час експедиції Пурнеля, а також археолог Керрі Хриць з Університету штату Пенсільванія і геолог Дженніфер Сміт з Університету штату Вашингтон відвідали 17 локацій у пониззі Тигру і Євфрату і отримали дозвіл на відкриття спільного трирічного геоархеологіческого проекту з університетами Багдада і Басри, а також Іракського державної ради по старожитностей та культурної спадщини, повідомляє Компьюлента з посиланням на PhysOrg.
Фото: wikispaces.com
Джерело: http://www.livestream.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1645 | Додав: wiktor | Теги: Месопотамія, древні міста, береги річок, тяжіння міста | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar