Головна » 2011 » Май » 25 » Стародавні нубійці змінювали природу на шкоду собі
22:35
Стародавні нубійці змінювали природу на шкоду собі
шистосомоз, долина, Ніл, нубійці, хвороба   Американські вчені опублікували аналіз поширення шистосомозу в долині Нілу на основі даних по муміях древньої Нубії.
  З'ясувалося, що на зростання цього паразитарного захворювання, що вражає нині 200 млн чоловік, самим прямим чином вплинуло освоєння регіону людиною. «Говорячи про ті часи, ми часто приймаємо за даність те, що люди перебували в абсолютній залежності від навколишнього середовища, - розповідає співавтор дослідження Ембер Кемпбелл Хіббс з Університету Еморі. - А ми змогли показати, що стародавні активно змінювали природу, причому іноді на шкоду собі - точно так само, як зараз ».
   Шистосомоз викликається паразитичними черв'яками, що живуть в певних різновидах прісноводних равликів. Вони потрапляють у воду, а потім на шкіру людини, приводячи до анемії, затримці фізичного та розумового розвитку, пошкодження внутрішніх органів і підвищенню ризику виникнення різних захворювань. Поряд з малярією шистосомоз вважається одним з найбільш суспільно небезпечних паразитозів.
   Вперше наявність шистосомозу у мумій було виявлено в 1920-х роках. Сьогоднішні технології дозволяють провести більш точний аналіз антигенів і антитіл.
   Дослідники сконцентрувалися на жителях двох областей: Кулубнарті, де 1 200 років тому розлив Нілу був самим великим і необхідності в іригації не існувало, і околиць ваді Халф з не настільки потужним розливом 1 500 років тому, через що доводилося активно користуватися зрошенням. У 9% мумій, що походять з першої області, були виявлені паразити Schistosoma mansoni, тоді як у другій був заражений кожен четвертий.
    Стояча вода в зрошувальних каналах особливо сприятлива для тих равликів, на яких цей паразит поклав око. Його побратим Schistosoma haematobium більше любить равликів, що живуть в проточній воді. Вважалося, що бичем долини Нілу був другий, а перший вийшов на авансцену тільки з появою в регіоні європейців - активних іригатора. Мовляв, до цього африканці жили у відносній гармонії з природою. Як би не так.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2057 | Додав: wiktor | Теги: нубійці, долина, шистосомоз, хвороба, Ніл | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar