Головна » 2012 » Июль » 28 » Вчені знайшли стародавній розлом, в який "втікають" льодовики Антарктиди
08:19
Вчені знайшли стародавній розлом, в який "втікають" льодовики Антарктиди
  Антарктида тане Вчені виявили, що льоди Східної Антарктиди "втікають" в древню рифтову долину розміром з Великий Каньйон в Каліфорнії.
  Вчені з Абердинського університету (Шотландія) і Британського національного центру з вивчення Антарктики (BAS) виявили рифтову долину глибиною близько 1,6 кілометра під рухомим льодовиком Феррінг, у віддаленій місцевості, яка до цих пір лише одного разу була відвідана людьми.
   Дослідники виявили розлом, застосувавши систему радарів, які "бачать" крізь лід, на маршруті загальною довжиною близько 2,5 тисячі кілометрів.
   "Ми побачили під льодом велику долину ... Якщо уявити собі рельєф цієї місцевості без льоду, долина виглядала б приблизно як Великий Каньйон в Каліфорнії - приблизно такого ж розміру. Однак поверхня над розломом абсолютно плоска, без допомоги радарів нічого неможливо було б виявити" , - вважає керівник дослідження, співробітник Абердинського університету Роберт Бінгем.
   Льодовий щит Східної Антарктики втрачає свої льоди швидше, ніж інші області материка, деякі льодовики - серед яких і льодовик Феррінг - щорічно зменшуються більш ніж на метр. Зіставивши розташування розлому з супутниковими даними щодо зменшення товщини льодового щита за останні 20 років, вчені прийшли до висновку, що великі обсяги льоду "втікають" в гігантську ущелину.
  "Щоб пояснити велику швидкість втрати льоду, нам потрібні були дані про те, що знаходиться під льодовиками", - додав Бінгем.
  Експерти впевнені, що цей каньйон - не єдиний. На думку вчених, у майбутньому підлідний рельєф Антарктики може прискорити танення льодів на континенті.
  "Виявлений нами рифт - частина великої системи древніх розломів, повністю прихованої під льодом - про неї нам поки що майже нічого не відомо ... Ясно, що, якщо танення льодів продовжуватиметься, в якийсь момент ці долини викличуть швидкий відступ льодовиків всередину континенту , лід потече по ним в море, як по річках ", - вважає співавтор дослідження, співробітник BAS Фаусто Ферраччіолі.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua/news/14415750.html
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 4136 | Додав: wiktor | Теги: долина, Ферінга, лід, Льодовик, Антарктида, танення, каньйон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar