Головна » 2010 » Июнь » 22 » Стоунхендж збирає гостей
19:14
Стоунхендж збирає гостей
день літнього сонцестояння, Стоунхендж, тардиція   Близько 20 тис. чоловік зібралися в Стоунхенджі (Stonehenge), Великобританія, щоб відзначити день літнього сонцестояння, повідомляє BBC News. У минулі роки, коли день літнього сонцестояння припадав на вихідні, в Стоунхенджі збиралося набагато більше людей - до 35 тис. чоловік. Однак цього року багато людей віддали перевагу роботі, а не цій незвичайній події.

Як вважають історики, камені Стоунхенджу розташовані таким чином, що 4 тис. років тому, коли він був побудований, сонце в день сонцестояння піднімалося суворо над П'ятковим каменем і вівтарним камінням мегаліта. Існує переказ, що в цей момент на вівтарному камені здійснювалися жертвопринесення, - можливо, навіть людські.

Історія сучасного святкування літнього сонцестояння в Стоунхедж відлічується від 1781 року, коли був утворений Старовинний орден Друїдів. У XX столітті Орден Друїдів заявляє, головним чином, що предмет його турбот - людина та її діяльність як в духовному, так і фізичної сферах. Незважаючи на настільки альтруїстичних мета, сучасні друїди не дуже охоче присвячують сторонніх у свої справи. Всього три рази на рік глядачі мають право бути присутніми на їхніх зборах: влітку - в Стоунхенджі, навесні - у лондонського Тауера (Tower of London), і восени - на пагорбі Прімроуз в Лондоні (Primrose).

День літнього сонцестояння, тобто самий довгий сонячний лінь у році і найкоротша ніч (22 червня), святкувався в давнину практично по всьому світу. Так, кілька років тому родич Стоунхенджа був виявлений в Білорусії. Виявилося, що скупчення валунів в ур. Купа неподалік від Орші являє собою давнє язичницьке капище або обсерваторію. Передбачається, що за допомогою викладених колом каменів стародавні люди визначали день літнього сонцестояння і наступну за ним Купальську ніч (ніч на Івана Купала). Можливо також, що від Івана Купали відбулося і назва урочища - Купа. Зауважимо також в дужках, що сама назва «Іван Купала» відсилає до обряду хрещення у річковій воді і св. Іоанну Хрестителю, що наклав на давні язичницькі вірування.

У ніч Івана Купали (з 23 на 24 червня) було прийнято не лягати спати, щоб не прогавити зустріч сонця з місяцем. Напередодні свята люди виходили на луки і ліси, щоб зібрати трави, яких повинно було вистачити на весь рік і для лікування, і для ворожіння.

Дівчата плели вінки, у яких ввечері йшли на гулянку, а потім, загадавши бажання, пускали їх за течією річки. Заміжні жінки розвішували на вікнах і отворах дверей віники з полину, кропиви і чортополоху, щоб відвести від дому нечисть. Коли сонце сідало, починалися масові гуляння, під час яких водили хороводи та стрибали через багаття. А як тільки починав маячить світанок, спрямовувалися до води, щоб зняти з себе немочі і хвороби.

Цікаво, що хоча середина кожної пори року має чітку астрономічну кордон, реально її наступ кілька відсувається. Після дня літнього сонцестояння щодобове надходження тепла зменшується, але, тим не менше, воно значно більше, ніж тепло, що відображаються земною поверхнею, швидкої втрати якого перешкоджають нижні шари атмосфери. З початку серпня втрати теплової енергії перевищують її надходження, що обумовлює і поступове зниження температури навколишнього середовища.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1493 | Додав: wiktor | Теги: день літнього сонцестояння, тардиція, стоунхендж | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar