Головна » 2010 » Июнь » 22 » День літнього сонцестояння
20:04
День літнього сонцестояння
День літнього сонцестояння, екліптика, Сонце   В 2010 році астрономічне літо настане 21 червня о 14 годині 28 хвилин за київським часом, коли Сонце, рухаючись по екліптиці, досягне її найбільшого схилення. Для мешканців південної півкулі розпочнеться астрономічна зима.

День літнього сонцестояння - важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. У моменти сонцестоянь Сонце, у своєму видимому руху по екліптиці найбільш віддаляється від небесного екватора, досягає найбільшого схилення, північного або південного.

Точки екліптики, максимально віддалені від небесного екватора, через які відбувається проходження Сонця, називаються точками сонцестояння. Це такий момент у річному обертанні Землі навколо Сонця, коли спостерігається найкоротший день або найкоротша ніч.

Розрізняють літнє і зимове сонцестояння. У північній півкулі літнє сонцестояння зазвичай припадає на 21 червня, а зимове - на 21 грудня, в південній півкулі - навпаки.

Під час літнього сонцестояння Земля, в результаті нахилу своєї осі до площини екліптики на 23 з невеликим градуси, звернена до Сонця північним полюсом. На південному полюсі у цей час стоїть полярна ніч.

День літнього сонцестояння - це день початку літа в північній півкулі Землі і початку зими в південній півкулі (Аргентина, Австралія і Антарктика).

У середніх широтах, протягом року навесні й на початку літа, Сонце щодня підіймається все вище над горизонтом, а в момент літнього сонцестояння зупиняється й змінює свій рух на протилежне. Потім воно кожен день опускається все нижче і, врешті-решт, в момент зимового сонцестояння, знову змінює свій рух на протилежне і починає підніматися.

Протягом декількох сусідніх днів сонцестояння Сонце майже не змінює схилення, його полуденні висоти в небі незмінні майже; звідси й походить сама назва сонцестояння.

Під час літнього сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найдовше залишається над горизонтом, 21 і 22 червня - це найдовші дні в році, а з 21 на 22 червня - найкоротша ніч.

Дні літнього сонцестояння здавна були приводом для свята. Свято літнього сонцестояння як один з найважливіших свят в житті шанувався ще у стародавніх слов'ян і прибалтійських народів. На Русі святкували День Івана Купали, у Литві він відомий як Ладо, у Польщі - як Соботки, на Україні - Купайло, в Білорусії - Купали. Американці і канадці вважають цю дату початком літа, китайці, ірландці, японці, англійці - його розпалом.

Джерело: http://korrespondent.net
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4981 | Додав: wiktor | Теги: сонце, день літнього сонцестояння, екліптика | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar