Головна » 2011 » Апрель » 1 » В Афганістані виявлена ​​велика кам'яна арка
07:15
В Афганістані виявлена ​​велика кам'яна арка
Хазарчішма, Афганістан, кам'яна арка, Товариство охорони дикої природи   Співробітники Товариства охорони дикої природи виявили на центральному нагір'] Афганістану одну з найбільших у світі кам'яних арок.

Хазарчішма розташована на висоті більше 3 тис. м над рівнем моря. Повна довжина природного мосту - 64,2 м - виводить його на дванадцяте місце в світі, попереду арки Аутло (Outlaw, «Вигнанець» / «Бандит») з американського штату Юта, яка менше майже на півтора метра. Висота арки - 20 м.

Крістофер Шенк і Аюб Алаві наткнулися на Хазарчішму в кінці 2010 року, вивчаючи дику природу північній частині плато Баміан. Виміри проводилися в лютому 2011-го. Арку охрестили на честь довколишнього села.

Хазарчішма складена з шарів, що утворилися між юрським періодом (200-145 млн років тому) і еоцен (55-34 млн). Створив арку потік, тисячу років тому виливався із каньйону Джавзарі, нині сухого.

Найбільшим у світі подібним освітою залишається «Чарівний міст» на річці Булю в китайській провінції Гуансі - 122 м.

Афганістан - біла пляма на мапі світу багатьох наук. Лише в 2009 році місцева влада при міжнародній підтримці відкрили перший в країні заповідник Банд-е-Амір - його межа проходить приблизно в 100 км на південь від Хазарчішми. Тоді ж була складена перша афганська Червона книга і заборонено полювання на барсів, вовків, бурих ведмедів і пр.

Дослідники відзначають, що на південь від Хазарчішми розташовуються також стародавні печери, які могли служити будинком первісним людям. Бачили мандрівники і руїни старовинного форту: колись тут, можливо, проходила стратегічно важлива дорога.

Підготовлено за матеріалами PhysOrg
Фото: Ayub Alavi / WCS
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1545 | Додав: wiktor | Теги: Афганістан, кам'яна арка, Хазарчішма, Товариство охорони дикої природи | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar