Головна » 2010 » Июнь » 24 » Закривати обличчя - не заборониш
17:52
Закривати обличчя - не заборониш
паранджа, закрите обличчя, права жінок, мусульмани   Спеціаліст з прав людини Європейської ради (Council of Europe) розповів агентству Reuters, що його члени проголосували проти заборони на одяг,  що повністю закриває обличчя, у всіх країнах, але в той ж час відзначили, що мусульмани повинні надавати жінкам рівні права з чоловіками. Рішення було прийнято одноголосно, оскільки депутати вирішили, що повна заборона буде порушувати права жінок, що бажають закривати своє обличчя. При цьому такі жінки все ж таки будуть зобов'язані відкривати обличчя, якщо того вимагатиме громадська безпека або професійні обов'язки. Рішення Ради, втім, не має ніякого впливу на національні закони, так що всередині конкретних країн правила можуть відрізнятися. Приміром, це стосується Франції, Бельгії та Іспанії, де заборона може бути введена вже в цьому році.

Французький парламент заборонив носіння нікабу (тканина, що закриває обличчя у жінки) і бурки (тканина, що закриває все тіло з голови до ніг) в громадському транспорті та громадських закладах, наприклад, у школах і шпиталях, в січні цього року. Негативне ставлення до закритих особам викликане побоюваннями перед терористичними актами. Президент Франції Ніколя Саркозі (Nicolas Sarkozy) мав намір провести повну заборону подібного одягу, однак побоювання перед звинуваченнями Євросоюзу і тими ж терористами змусили парламент здати позиції. У 2004 році Франція заборонила студентам і персоналу носити в школах нікаб та інші релігійні символи.

А в травні цього року депутати швейцарського кантону Арау (Aarau) запропонували ввести заборону на носіння паранджі в громадських місцях. За подання пропозиції до Державної ради Швейцарії проголосували 89 депутатів, проти - 33.

«Навколо Світу» також писав, що аналогічний закон зараз розглядається в сенаті Бельгії. Законопроект передбачає заборону на носіння у публічних місцях одягу, що не дозволяє дізнатися людину. Таким чином, під закон підпали і ті варіанти мусульманського одягу, які припускають повне або майже повне закриття особи у жінки. Якщо закон успішно пройде всі інстанції і набуде чинності в червні-липні цього року, Бельгія стане першою країною в Європі, що прийняла подібний закон.

Нікаб став символом гноблення жінки для європейських політиків. Прихильники ініціативи пояснюють своє бажання заборонити носіння нікабу (що закриває обличчя тканини) тим, що він символізує домінування чоловіка над жінкою. У резолюції Ради було сказано, що, незважаючи на те що законодавча заборона на носіння нікабу введений не буде, вони хочуть, щоб європейські мусульмани відмовилися від традиційного уявлення про жінку, оскільки чоловіки і жінки рівні. Традиція закриття особи «може загрожувати гідності та свободи жінки» і «ні одна жінка не повинна носити нікаб через тиск суспільства або сім'ї», що є досить частим явищем. При цьому в резолюції була проведена межа між ісламом як релігією і ісламізмом як політичним рухом.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1472 | Додав: wiktor | Теги: паранджа, права жінок, закрите обличчя, мусульмани | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar