Головна » 2011 » Ноябрь » 20 » Запропоновано реформувати Індекс розвитку людського потенціалу
23:04
Запропоновано реформувати Індекс розвитку людського потенціалу
  індекс, ІРЛП, HDI  Індекс розвитку людського потенціалу (HDI), який складається ООН, - це свого роду оціночна відомість: в одному числі міститься вся ступінь успішності спроб уряду забезпечити громадянам гідне життя. Природно, його критикують. Один з незадоволених - еколог Чулун Тогтох з Національного університету Монголії.
   Фахівець вважає, що рейтинг повинен враховувати ще один показник - сталий розвиток (sustainability). «Моя країна, швидше за все, стане однією з найбільш швидкозростаючих економік світу, але нинішній індекс ніяк не заохочує її до стійкого зростання", - пише він у журналі Nature.
  П-н Тогтох запропонував альтернативну систему, у якій, крім стандартних для HDI очікуваної тривалості життя, грамотності дорослого населення та середньодушовий купівельної спроможності, присутній такий показник, як викид вуглекислого газу на душу населення. Хоча зростання останнього зазвичай зв'язується із збільшенням доходу, приклад деяких країн (Норвегії, Сінгапуру та ін) показує, що висока витрата палива не так вже обов'язковий для процвітання і що між споживанням пального та охороною здоров'я з утворенням зв'язку немає. 
   При додаванні цього показника HDI виглядає зовсім по-іншому. Австралія, США і Канада полишають першу десятку. ОАЕ, Бруней, Катар і Бахрейн теж різко втрачають позиції. Зате піднімаються Гонконг, Швеція і Швейцарія. І тільки Норвегія залишається на вершині при будь-якому розкладі.
   П-н Тогтох прекрасно розуміє, що будь-яка спроба звести складні соціально-економічні обставини до одного рейтинговому числу змушена вдатися до надмірних спрощень. Однак, на його думку, нова система, яку він назвав Індексом сталого розвитку людського потенціалу, являє собою наступний крок у вірному напрямку - до більш точного відображення реальної ситуації. Він зазначає, що до HDI єдиним мірилом успіху був всемогутній долар, індекс ООН покінчив з цим. Пора рухатися далі.     Підготовлено за матеріалами Wired.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4962 | Додав: wiktor | Теги: HDI, ІРЛП, індекс | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar