Головна » 2012 » Декабрь » 17 » Живемо довше, але здоров'я у нас менше
08:33
Живемо довше, але здоров'я у нас менше
  Найбільший в історії огляд стану здоров'я людства показав, що вперше кількість років здорового життя, втрачених в результаті переїдання, перевершує кількість років, втрачених від недоїдання.
  Серед інших найважливіших висновків: нам нарешті вдалося розібратися з низкою поширених інфекційних захворювань і врятувати від смерті мільйони дітей, проте в цілому на хвороби та інвалідність у нас тепер відводиться більше часу життя - з відповідними фінансовими і соціальними наслідками.
  Доповідь «Світовий тягар хвороб» складена за участю майже 500 вчених з 302 установ 50 країн світу на гроші насамперед Фонду Білла і Мелінди Гейтс. Дослідження настільки велике, що Річард Хортон, редактор опублікував доповідь журналу Lancet, порівнює його з масштабом і глибиною з секвенуванням генома людини. По суті, це спроба зібрати воєдино оцінки поширеності хвороб та причин смерті в усьому світі в 2010 році і порівняти їх з даними за 1990-й.
   Отже, перш за все в очі впадає те, що вперше в історії надмірна вага шкодить здоров'ю більше, ніж нестача їжі. Ще в 1990 році недоїдання було головною причиною тягаря хвороб (вимірюється в роках здорового життя, які людина в середньому втрачає в результаті хвороби та ранньої смерті), а високий індекс маси тіла (ІМТ) займав всього лише десяте місце. Тепер гіпотрофія опустилася на восьму позицію, а огрядність піднялася на шосту. У 2010 році з надлишком маси тіла можна було зв'язати 3 млн смертей - втричі більше, ніж з недоїданням.
  Надмірна вага, нагадуємо, сприяє підвищенню кров'яного тиску, що, в свою чергу, веде до ризику інсульту і хвороб серця. Два останніх несуть відповідальність за чверть випадків смерті на планеті (близько 12,9 млн з 52,8). І це проблема далеко не одного тільки Заходу: значне збільшення ІМТ спостерігається також на Близькому Сході. Природно, проблема ускладнюється тим, що на додаток до обжерливості ми занадто багато палимо і п'ємо і надто мало займаємося фізкультурою.
  Від раку в 2010 році померло близько 8 млн чоловік.
 Але одночасно з округленням животів і фізіономій ми живемо все довше. У деяких країнах в цьому відношенні відбулися величезні зміни. Наприклад, з 1970-х на Мальдівах середня тривалість життя зросла майже на 30 років. Масштабні реформи систем охорони здоров'я в сільській місцевості сильно допомогли також Бангладеш і Ірану.
  Не можна обійти увагою і вражаючий прогрес у боротьбі з причинами дитячої смертності (інфекціями різного роду, діареєю, проблемами при пологах): з 1990 року смертність у віці до п'яти років скоротилася на 60%. Тим часом з 1970 по 2010 рік на 44% зросла смертність серед людей у віці від 15 до 49 років, що пов'язано із зростанням насильства і збільшенням кількості ДТП, а також епідемією СНІДу.
  В Африці на південь від Сахари, як і раніше відзначається висока смертність від інфекційних захворювань, однак у світовому масштабі кількість загиблих з цієї причини знизилося (у 2010 році ВІЛ / СНІД убив 1,5 млн осіб, а туберкульоз, малярія та інші інфекційні захворювання - 1 , 2 млн, і більшість із загиблих - африканці). І справді, тепер вище ймовірність померти від незаразних хвороб, особливо тих, що викликані надмірною вагою.
  Очевидно, що в найближчому майбутньому варто зосередитися на боротьбі з ожирінням, курінням і вживанням алкоголю. Крім того, необхідно задуматися про здорову старість. Дослідники зізнаються, що тягар хвороб, що призводять до інвалідності, виявився несподівано важким. Занадто багато з нами трапляється такого, що нас не вбиває, але призводить до порушень функціонування опорно-рухового апарату (наприклад, до болів в шиї і спині), психічних розладів, наркоманії і т. д.
  Перш за все на цей момент варто було б звернути увагу владі країн, що розвиваються.
  Далі - тільки цифри. У 2010 році очікувана тривалість життя з поправкою на стан здоров'я (health-adjusted life expectancy, HALE) становила 58,3 року у чоловіків і 61,8 - у жінок (у 1990-му - 54,4 і 57,8 відповідно). Загальна прогнозована тривалість життя перевищувала ці показники на 9,2 року у чоловіків і 11,5 - у жінок. Хоча очікувана тривалість життя при народженні виросла на 4,7 і 5,1 року відповідно, показник HALE збільшився лише на 3,9 і 4,0 року. Це говорить про те, що світ втрачає більше років здорового життя через хвороби, ніж два десятиліття тому.
  Прірва між статями продовжує розширюватися по обох параметрах: тривалість життя жінок зростає швидше. Виключеннями стали лише три країни: Канада, Великобританія і США зайняли 7-е, 20-е і 32-е місця по очікуваної тривалості здорового життя чоловіків при народженні і 23-е, 29-е і 35-е по такої у жінок.
   HALE виріс майже в усіх куточках земної кулі, за винятком Південної Африки (через епідемію ВІЛ / СНІД) та Карибських островів (через землетрус на Гаїті в 2010 році). На останньому місці по очікуваної тривалості здорового життя чоловіків і жінок при народженні - Гаїті (27,9 і 37,1 року відповідно), а на першому - Японія (68,8 і 71,7).
  Підготовлено за матеріалами NewScientist, Рейтер і Гарвардської школи суспільної охорони здоров'я. Радимо також завітати на гостиницы.
Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/727823/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2919 | Додав: wiktor | Теги: здоров'я, тривалість життя, Дослідження, Земля, якість, індекс | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar