Головна » 2010 » Июль » 1 » Земля з нового боку
11:45
Земля з нового боку
Європейське космічне агентство, супутник SMOS, симпозіум «Жива планета»   Європейський супутник SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), запущений в кінці минулого року, за допомогою нової техніки реєстрації даних зробив повні карти Землі за двома параметрами, а саме виміряв вологість грунту і ступінь мінералізації води, повідомляє BBC News. Карти були представлені на симпозіумі «Жива планета» (Living Planet Symposium), організованому Європейським космічним агентством (European Space Agency).

Супутник, призначений для дослідження кругообігу води в Світовому океані і на поверхні Землі, робить знімки за допомогою восьмиметрового інтерферометричний радіометра Miras, а зроблені ним знімки стали одними з перших, переданих на Землю. Радіометр є єдиним науковим інструментом супутника. Подібні знімки будуть корисні в самих різних областях діяльності - вченим, які займаються змінами клімату, синоптики, які зможуть попереджати населення про наближення небезпечних явищ, наприклад, повеней. Радіометр вимірює мікрохвилі, природним чином поширюються від поверхні Землі і уловлює зміни сигналів, що викликаються вологістю і ступенем мінералізації води. SMOS здатний робити як загальні знімки планети, так і фотографії невеликих її частин, що дозволить виділити 10-11 класів вологості.

Єдина проблема полягає в тому, що навколо Землі і на Землі багато джерел випромінювання, створених людьми, наприклад, військові радари, лінії радіозв'язку та телевежі. Це випромінювання «засліплює» супутник і заважає йому робити знімки тих частин планети, де це випромінювання особливо сильно і затьмарює природне. Наприклад, деякі частини Європи, Африки, Близького Сходу і Далекого Сходу. Так, Іспанію, яка є одним із ключових партнерів SMOS, супутник «бачить» ледь не гірше інших європейських країн. Таким чином, вчені повинні придумати, як очистити сигнал, щоб супутник сприймав тільки природне випромінювання, а поки країни повинні тимчасово вимикати свої передавачі, щоб SMOS зміг отримати інформацію.

Супутник SMOS був запущений з космодрому Плесецьк в Архангельській області 2 листопада 2009 року за допомогою російської ракети-носія «Рокот». Супутник був розроблений європейським космічним агентством (ESA) за активного сприяння Іспанії та Франції. Очікується, що супутник пропрацює на орбіті як мінімум три роки. Перші калібровані знімки, отримані із супутника SMOS, фахівці Європейського космічного агентства (ESA) опублікували в кінці лютого.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1476 | Додав: wiktor | Теги: симпозіум «Жива планета», Європейське космічне агентство, супутник SMOS | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar