Головна » 2010 » Ноябрь » 16 » Землю Франца-Йосифа приведуть до ладу
21:09
Землю Франца-Йосифа приведуть до ладу
Земля Франца-Йосифа, архіпелаг, еспедиція, Утилізація         Експедиція, організована «Полярним фондом» і Росгідрометі, за 10 днів роботи на острові Земля Олександри архіпелагу Земля Франца-Йосипа (Архангельська область) утилізувала більше тисячі бочок з-під паливно-мастильних матеріалів.

Утилізація включала збір бочок, їх випал, пресування за допомогою 25-тонного преса, складування і транспортування на материк. «Пілотний проект з розробки технології очищення від небезпечних відходів територій, виведених з експлуатації об'єктів Міноборони РФ в Арктиці, визнаний успішним», - відзначили в прес-службі.

За оцінкою експертів, екологічна ситуація на багатьох островах Землі Франца-Йосипа вважається критичною. У радянські часи там розташовувалася потужна військова база. Згодом вона була згорнута, а на архіпелазі виявилися кинуті 250 000 ємностей з ПММ, близько мільйона порожніх бочок, а також техніка: літаки, автотранспорт, радарні станції.

За даними прес-служби губернатора Архангельської області, уряд Росії зарезервував в бюджеті на 2012 рік близько 740 млн рублів на очищення архіпелагу Земля Франца-Йосипа. Передбачається виділяти кошти на прибирання звалищ в Арктиці і після 2012 року.

    Довідка

    Арктичний архіпелаг був відкритий під час австрійсько-угорської експедиції Пайера-Вейпрехта в 1873 році і названий на честь імператора Австро-Угорщини Землею Франца-Йосифа. Архіпелаг за півстоліття відвідали багато промислові судна і більше десятка наукових експедицій. У 1914 році російський капітан І.І. Іслямов підняв за власною ініціативою на одному з островів російський національний прапор.

    За радянських часів на архіпелазі розташовувалися військові бази і полігони, геофізична обсерваторія, метеорологічні станції. Острів Хейса - найпівнічніша наукова база Росії, звідки проводилися запуски метеорологічних ракет з зондами для вивчення верхніх шарів атмосфери.

    Останні роки станції не діють. На островах залишилася кинутою техніка - автомобілі, бульдозери, є навіть літак, іржавіють скупчилися у величезній кількості бочки з-під ПММ.

    З недавніх пір стала очевидною необхідність «в прямому сенсі слова зачистити ті звалища, які десятиліттями накопичувалися навколо заполярних міст і селищ, родовищ, військових баз, портів та аеродромів, в тундрі, на островах і в акваторії Північного Льодовитого океану», як заявив Володимир Путін на міжнародному арктичному форумі «Арктика - територія діалогу».

    Іржаве спадщина радянських часів планується переправляти на материк для переробки, а на архіпелаг почнеться поступовий завезення нових житлових будівель і наукового обладнання.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1699 | Додав: wiktor | Теги: Земля Франца-Йосифа, еспедиція, архіпелаг, Утилізація | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar