Головна » 2010 » Август » 1 » Небезпека минула
21:17
Небезпека минула
архіпелаг, Галапагос, ЮНЕСКО, МСОП    Комітет ЮНЕСКО з Всесвітньої спадщини (UNESCO's World Heritage Committee) більшістю голосів виступив за те, щоб видалити Галапагоські острови зі списку місць, які знаходяться в екологічній небезпеці або яким загрожує надмірне використання. Ініціатива виключити Галапагоси належить Бразилії, повідомляє BBC News.

На думку членів комітету, уряд Еквадору, якому належать Галапагоські острови, домоглося великих успіхів у боротьбі з загрозами для архіпелагу. Проте Міжнародний союз охорони природи (International Union for the Conservation of Nature, IUCN) розкритикував рішення комітету, посилаючись на те, що робота із захисту екології Галапагос ще не закінчена.

Архіпелаг Галапагоські острови був випадково відкритий 10 березня 1535 ченцем Томасом де Берланга (Tomas de Berlanga), майбутнім єпископом Панами, коли його корабель, що прямував до Перу, потрапив у владу морських течій і був віднесений до островів. Берланга назвав острови Las Encantadas - «Зачаровані». Після 1570 острова були відзначені на європейських картах під назвою Insulae de los Galopegos - «Черепашачі острови» - через  гігантських слонових черепах.

Архіпелаг розташований в Тихому океані, в 965 км на захід від Південної Америки. Він складається з 13 великих островів, 6 невеликих і 107 маленьких острівців і скель, що входять у біосферний заповідник, морську природоохоронну зону. Належить Еквадору і входить в провінцію Галапагос.

Вважається, що саме перебування в 1835 році на Галапагос наштовхнуло молодого англійського натураліста Чарльза Дарвіна (Charles Robert Darwin) на думки та ідеї, які вилилися пізніше в його знаменитий наукову працю «Про походження видів». Крім черепах, на островах мешкає особливий вид пінгвінів - Галапагоський, і безліч інших ендемічних видів рослин і тварин.

У 1978 році Галапагоси були оголошені ЮНЕСКО першим об'єктом світової спадщини. У 2007 році острови були включені в «Червоний список» об'єктів, яким загрожує небезпека. Зроблено це було після того, як спеціальна комісія виявила, що різко зросла кількість туристів цього природному заповіднику загрожує схоронності 180 з п'ятисот видів рослин, що ростуть на цій території і внесених до Червоної книги. Крім того, з 1996 року турпотік на Галапагоські острови зріс утричі - з 40 тис. до 120 тис. туристів на рік, а число іммігрантів щороку збільшується на 4%. Зростання народонаселення став серйозною загрозою острови, і їх природним мешканцям.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1859 | Додав: wiktor | Теги: МСОП, ЮНЕСКО, Галапагос, архіпелаг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar