Головна » Статті » Методичні матеріали » Методика виховання в Пласті | [ Додати статтю ] |
Посібник пластуна - мандрівника. Юрій Кульчицький
Юрій Кульчицький П О С І Б Н И К П Л А С Т У Н А - М А Н Д Р І В Н И К А Подаємо список обов'язкового спорядження і одягу для кількаденних пішохідних мандрівок літом. Для зручності користування перелік спорядження складений на групу кількістю шість і більше учасників, тобто більше як на один намет. Якщо група налічує менше чотирьох чоловік і вони використовують один намет, то спорядження у списках " на намет " і " загальногрупове "об'єднується в один список " на намет. ОСОБИСТЕ СПОРЯДЖЕННЯ. 1.Наплечник. 12.Компас.СПОРЯДЖЕННЯ НА НАМЕТ. 1.Намет. 8.Запасні батарейки доГРУПОВЕ СПОРЯДЖЕННЯ. 1.Аптечка.Все спорядження повинно бути легким і малогабаритним. Перевагу надавати речам з алюмінію і пластмас. Забороняється брати речі зі скла і кераміки. ОДЯГ І ВЗУТТЯ. 1.Шапочка, капелюх (хустка ). 2.Штурмівка або не утеплена куртка (бажано з капюшоном). 3.Накидка поліетиленова. При відсутності її замінить кусок поліетиленової плівки, у який можна загорнути себе, наплечник і іти в дощ. 4.Светр теплий з довгими рукавами. 5.Сорочка (бажано байкова) або футболка.(Для ходу). 6.Запасна футболка з довгими рукавами ( від спорткостюму) або друга сорочка. 7. Штани для ходу ( не шорти). 8. Штани запасні (бажано легкі від спорткостюму). 9. Шкарпетки (2-3 пари). 10. Плавки (купальник). 11. Носова хустинка - 2 шт. 12. Взуття для ходу. 13. Кеди або спортивні тапочки. Гумове взуття, в тому числі чоботи, для мандрівок непридатне, але обов'язкове при перебуванні в таборах. Пам'ятайте, що некомплектність, або відсутність будь-чого зі спорядження - це зайві труднощі і відсутність комфорту під час мандрівки. Але і надлишок спорядження і одягу - це зайва вага, яку прийдеться нести без потреби. ПАКУВАННЯ НАПЛЕЧНИКА . Правильно спакований наплечник нести зручно, руки при цьому залишаються вільними, для всього знайшлося місце. Складаємо його за правилом :тяжке - вниз ( наприклад: гумове взуття ) м'яке - до спини велике і крихке - верх речі першої необхідності - у бокові кишені. Одяг і спальник захищаємо від промокання поліетиленовою плівкою. Н А М Е Т. Вибір місця під намет. При виборі місця під намет необхідно керуватись наступними вимогами: 1. Не розкладати намет : - під високим окремостоячим деревом ; - під лінією електропередач ; - під сухим високим деревом, яке може зламатися від вітру ; - на низьких берегах річок, в старих руслах річок і потоків, а також близько до обривистого берега ; - у низинах і мокрих місцях . 2. Перевагу надавати місцю : - яке сухе і підвищене ; - захищене від вітру кущами або схилом гори ; - віддалене від населених пунктів і доріг; - від якого недалеко є вода і дрова ; - є з мінімальним нахилом. Орієнтування намету при розкладанні. Орієнтуючи намет при розкладанні, дотримуватись таких вимог: - має бути вільний вихід з намету; - якщо близько крутий обрив, то ставити намет задньою стінкою до нього; - якщо є вітер, то до вітру ставити задньою стінкою; - якщо місце під намет має нахил, то ставити намет так, щоб під час відпочинку в наметі, ноги були в сторону нахилу. Підготовка місця під намет. Готуючи місце під намет, виконувати наступні роботи: - позбирати і витягнути з землі тверді предмети (каміння, сучки, гілки, шишки ); - горбочки зрізати сокирою і зрізаним ґрунтом засипати ямки; - при можливості вистелити місце під намет гілочками хвої, при чому гілочки з хвойних дерев ламати тільки з нижніх ярусів; Розкладання намету. При розкладанні намету треба виконувати такі вимоги: - під намет обов'язково стелити поліетиленову плівку. Щоб не затікала вода під намет по плівці під час дощу, вона не повинна виступати за дно намету; - колики необхідно бити з нахилом від намету. По колику сокирою бити не обухом, а площиною, тримаючи лезом від руки, яка тримає колик; - розтягувати намет потрібно без ривків і перекосів, забезпечуючи йому правильність форми; - розтяжку не зав'язувати на вузол чи петлю, а обмотати нею колик і закинути петлю на натягнуту сторону. Це дасть змогу правильно натягнути розтяжки, позбавить їх гудзів і петель, а також забезпечить швидке їх розв'язування; - після розкладання намету, накрити його поліетиленовою плівкою, яку прикріпити до розтяжок. Плівка повинна на 5-10 см виступати за дах; Складання намету. Складати намет в наступному порядку : - якщо немає дощу, то зняти плівку з намету і відкрити вхід, щоб намет сох; - викласти усі речі з намету на плівку, якою він був накритий. Перевірити, чи не залишилося що-небудь у кишенях; - підмести дно і витрясти сміття; - відв'язати розтяжки і витягнути колики. Колики очистити від землі і скласти з альпенштоками. Якщо колики виготовлялися з дерева і вже не потрібні, їх також витягнути з землі; -розкласти намет на плівці, що була під ним, і скласти, або звернути його, в залежності від методу перенесення в наплечнику. Зберігання намету. Після мандрівки або таборування намет обов'язково розстелити і просушити. Ставлячи на зберігання, перевірити його стан і комплектність. При необхідності зашити розриви, відремонтувати замки і розтяжки. Намет, який є на збереженні, повинен бути чистий, сухий, впорядкований і складений. Розтяжки намету повинні бути цілі, без петель і вузлів. У комплекті намету повинні бути всі колики, альпенштоки і обидві поліетиленові плівки. Пам'ятайте, що цілий і укомплектований намет є запорука міцного сну, спокійної ночі і гарного настрою в мандрівці. Розступайтесь, гори-доли, у мандрівку йдуть соколи. Проведення мандрівки. Мандрівка - це перш за все задоволення, яке ми отримуємо від спілкування з природою. У мандрівці зберігаємо ритм, який може плавно змінюватися. Навантаження і відпочинок чергуємо: перші години 25 хв. рух і 5 хв.привал, потім на 50 хв. руху 10 хв. відпочинку. Слід раніше виходити (8-9 год.) і раніше ставати на нічліг (за 3- 4 год. до сутінків ). Порядок руху: Один за одним по 1 чол. із направляючим і замикаючим - досвідченими інструкторами. Темп руху: рівняння на найслабшого. Лінія руху: поля - за азимутом, ліса - по стежкам ( якщо немає стежок - вздовж рік ). Тривала мандрівка розбивається на етапи з тим, щоб при поступовому зростанні складності терену на 2/3 мандрівки до неї збільшувався інтерес. Найтяжчим є 2-3 день переходу. Наприклад, при 3-денній мандрівці проходимо 1 день 15-20 км, 2 день 10-12 км, 3 день 12-15 км. ВОГНИЩЕ. Тип вогнища. Вогнища для приготування їжі бувають стаціонарні і тимчасові. Стаціонарне вогнище. Стаціонарне вогнище влаштовується при кількаденному таборуванні. Воно може бути у вигляді добротно облаштованої ватри, або навіть кухні з димоходом. Будівництво кухні можливе у різних варіантах і, звичайно, залежить від наявності часу, фантазії і вміння. Кухню можна викладати з цегли або каменю. Як зв'язка і заповнювач щілин застосовується жовта глина, ретельно замішана з піском у пропорції 1:1. Шар глини між цеглою чи камінням повинен бути мінімальним. Для димаря застосовується кусок (1-2 м ) труби (бажано асбесто-цементної), або його можна викладати з такого ж матеріалу, шо і кухню. Сама кухня накривається чавунними або стальними листами товщиною не менше 3-4 мм. Дверцята до кухні не ставляться, бо інакше прийдеться влаштовувати решітку під вогонь і доступ повітря під решітку. Одночасно коло кухні влаштовується також відкрите вогнище-ватра. На відкритому вогнищі в казанках готують страви, які варяться. На кухні готують різного виду засмажки, млинці, яєчню, інше. Стаціонарне вогнище типу ватри ставиться як і тимчасове, але облаштовується більш добротно і біля нього для зручності ставляться саморобні столики і лавочки. Тимчасове вогнище. При мандрівках влаштовується тільки тимчасове вогнище типу ватри. Для його влаштування, як правило, є обмаль часу, відповідного місця і умов. Тому розкладання такого вогнища потребує певних навиків і уміння. Вибір місця під вогнище і вимоги до нього. При влаштуванні вогнища треба дотримуватися таких вимог і не розкладати його: - близько біля дерев'яних будівель; - в полі близько від посівів зернових, копиць сіна і скирт соломи; - близько від наметів, причому вітер повинен дути від наметів до вогнище; - під сухим деревом і близько від стовбура будь-якого дерева; - на корінні дерев, навіть якщо це дерево вже зрізане; - під лініями електропередач; - на стежках і дорогах; - на мокрому, болотистому місці, чи в ямі, яка може заповнитися водою під час дощу. Підготовка місця під вогнище. При підготовці місця під вогнище і облаштуванні його провести наступні роботи. - вибрати в радіусі 1,5 - 2 м суху траву і все, що може горіти; - розчистити місце і при необхідності вирівняти його; - підготувати колик довжиною 0,5 м, рогачі і перекладину. Колик і рогачі затесати на гостро. Все повинно бути з сирої деревини; - розмітити місце на ватру і на рогачі. Рогачі повинні бути максимально віддалені від вогню; - Забити колик в місця, де будуть рогачі, на максимально можливу глибину, витягнути його і в готові отвори забити рогачі; - якщо неможливо знайти рогачі, використовують два колики відповідної довжини і шнурки з петлями, в які просувають перекладину. В крайньому разу, якщо відсутня деревина, під перекладину викладають стінки з каміння. Заготівля дров і приготування підпалу. Дрова, які заготовляються для вогнища, повинні бути сухі і по-можливості грубі (не дрібні гілочки). Сухе дерево тільки розрубують. Якщо деревина мокра, то після розрубування, її обов"язково треба колоти на поліна. Звичайно, якщо сухе дерево в діаметрі більше 5 см, його слід також розколоти. Дрова повинні бути прямі, приблизно одинакові по довжині, без бокових гілочок і великих сучків. ХАРЧУВАННЯ В МАНДРІВЦІ.Для підпалу застосовують тільки суху деревину. Найкраще брати сухі дрібні гілочки хвойних дерев. В разі їх відсутності, дрібно колоти сухе поліно і навіть стругати його ножем на стружку. Для підпалу можна застосовувати також верхню тонку кору берези. Розкладання і догляд за вогнищем. 1. Розкладати і підпалювати вогнище треба тільки тоді, коли вже заготовлені дрова, принесена вода і готові продукти для приготування їжі. 2. Розкладають і розпалюють вогнище в такій послідовності: на підготовлене місце кладуть найдрібніший підпал, зверху грубіший, потім сухі дрібні гілочки і навколо них викладають малу пірамідку із сухих гілочок або дрібно поколених дров. Зі сторони вітру залишається доступ до підпалу для піднесення запаленого сірника. Для того, щоб після згоряння дрібного підпалу при осіданні грубіших гілочок вогонь не загасився, під грубіші гілочки, під кутом впихають у землю два прутики або кладуть два сухі поліна. Сірник підносять зі сторони вітру, знизу до найдрібнішого підпалу. 3. Якщо на вогнищі вариться їжа, то на вогонь кладуть тільки рівні грубі дрова без хвої і листя. 4. В дощ, в сиру погоду і при сирих дровах, вогнище обкладають сирими полінами і в міру їх висихання кладуть на вогонь. 5. Ватра для відпочинку. На вогонь кладуть кілька грубих, не колених довгих полін, які забезпечать тепло і жар. Для полум'я і світла час від часу підкидають дрібні порубані гілки. 6. Ватра на цілу ніч для чергування і стійки. Два грубих стовбури хвойних дерев, покладені паралельно, впритул на вогнище, що догоряє, забезпечать на кілька годин теплом і світлом. Гасіння вогнища. 1. Не можна залишати вогонь на ніч без догляду. Його обов'язково треба погасити, а при вітрі - залити водою. 2. Відходячи у мандрівку з місця ночівлі, слід навести порядок на місці таборування, спалити все сміття і після повного згоряння вогню, залити його водою. В разі відсутності води, вогнище закидати землею. Весь час пам'ятайте, що з вогнем не жартують! Правильне і калорійне харчування в мандрівці - це запорука гарного настрою і здоров'я. Неправильно підібраний асортимент, калорійність і вага продуктів може звести нанівець усі гарні плани на мандрівку. В цьому розділі подається приклад підбору продуктів, їх розкладка на страви і режим харчування на мандрівку, причому на багатоденну мандрівку з врахуванням наступного режиму харчування: Перший день. Доїзд транспортом до початку маршруту і приблизно дві - три години ходу до місця першої ночівлі. На час переїзду кожен бере з дому, окремо для себе, харчі (канапки) і компот у флягу. Ці харчі не входять у загальну розкладку і облік. Починаючи з першої вечері, харчування є загальним і харчі обліковуються. Другий день і всі наступні. У зв'язку з тим, що в мандрівці можливість зварити їжу є тільки ранком і ввечері - саме в цей час їдять повні "обіди" в три страви. Як правило, на обід, який організовується під час відпочинку, нічого не вариться , а кожному виділяється сухий пайок. У мандрівці велику роль відіграють калорійність і легкотравність харчів. Виходячи з цих вимог і режиму харчування, пропонуємо наступний набір і норми харчів на мандрівку: НАБІР ХАРЧІВ НА ПІШОХІДНУ МАНДРІВКУ. Примітки: 1. Хліб, бульбу, моркву, цибулю, часник, огірки і перець солодкий упаковувати тільки в полотняні мішечки. 2. Сало, ковбасу і сир твердий упаковувати в папір. 3. Сало і ковбасу перед мандрівкою обов'язково перевірити, щоб не були старі і зіпсовані. ЗАКЛАДКА ПРОДУКТІВ НА СТРАВИ.Примітки: 1. Бульбу, моркву, цибулю і часник брати середніми по величині. 2. В горнятку на 350 мл міститься близько 300 г гречки або 350 г рису. 3. Рукою дорослої людини з мішечка можно взяти в кулак близько 60 г макарону або вермішелі. 4. Огірки повинні бути з городу, а не з теплиці. 5. Страви варити в казанках місткістю не менше 3 л. 6. Закладка продуктів складена з розрахунку на старших пластунів. Для молодших пластунів і новаків застосувати коефіцієнт 0,8. ПРИКЛАД ХАРЧУВАННЯ В ПІШОХІДНІЙ МАНДРІВЦІ. Дні Сніданок Обід ВечеряПримітки: 1. Цифрами і буквами позначені номера страви (див.ст.2.) 2. Більше 7-8 днів пішохідну мандрівку, без поповнення продуктів, здійснити важко через надмірну вагу наплічників. ВАГА ПРОДУКТІВ ЗГІДНО РОЗКЛАДКИ НА ШІСТЬ ОСІБ.
ПРИГОТУВАННЯ СТРАВ
Нижче подаються елементарні поняття про приготування основних страв. 1. Підготовка кропу і петрушки. Як приправу, звичайно, зелень кропу і петрушки використовуються свіжими. На жаль, в мандрівці, свіжа зелень швидко в`яне і гниє. Добре посушена і подрібнена зелень кропу і петрушки довго зберігається в поліетиленовому мішечку. 2. Приготування супу і рибної юшки без концентратів. На воду, яка кипить, закинути покраяну бульбу, моркву і розрізану надвоє цибулю. Як тільки бульба почне м`якнути, закинути макарони і сіль. Коли макарони майже зваряться, в казанок кидають розім’яту кущівку, або рибну консерву і лавровий лист. Коли все звариться, страву приправляють петрушкою і перцем. Як приправу до сапу добре використовувати пів чайної ложечки імпортного курячого розсолу в порошку. 3. Приготування супу з концентратів. Вариться так само як і суп без концентратів, тільки макарону дають 0,5 порції. Разом з макаронами в казанок висипають концентрати з пакетів. /Так вариться суп-концентрат вермишелевий. ГАРНОЇ ВАМ МАНДРІВКИ І СМАЧНОЇ ЇЖІ !
Переглядів: 3793
| Теги: | |
Матеріали по темі: |